Kirill pátriárka Szent Józsefet állította példaképül a mai apák elé

Kitekintő – 2021. január 12., kedd | 15:55

Az édesapák családban, gyermeknevelésben betöltött szerepének fontosságáról beszélt Kirill moszkvai pátriárka a többek között Szent József tiszteletére bemutatott liturgián a peregyelkinói rezidencián található Alexandr Nyevszkij-templomban január 10-én.

A családban az apák sajnos gyakran kimaradnak a gyereknevelésből. Az orosz ortodox pátriárka hangsúlyozta: ha a szülők a munkahelyi és egyéb elfoglaltságok miatt elhanyagolják a gyereknevelést, akkor éppen a legfontosabb feladatuknak nem tesznek eleget, a fiatal nemzedékek felnevelésének. A gyermek- és a serdülőkorban elsősorban a szülők tanácsára van szüksége a fiataloknak, a támogatásukra és a szeretetükre, ugyanakkor a szigorúságukra is.

Kirill pátriárka hozzátette, az internetnek, a televíziónak, valamint a média és a kommunikáció egyéb formáinak óriási hatása van a gyermekek tudatára. Ezért a szülők odafigyelése és gondoskodása segítheti a gyerekeket, akik sok időt töltenek az iskolában vagy a barátaikkal. Egy bizonyos fegyelemre is szükség van mind a gyermekkorban, mind a serdülőkorban, ahogyan a szeretetteljes párbeszédre és az Istenre való hagyatkozásra is a szülők részéről.

Az orosz ortodox pátriárka homíliájában kifejtette, hogy a nevelés, melyet Jézus Józseftől és Máriától kapott, minden bizonnyal hatással volt emberi természetére, emberi gondolataira. Tudjuk, hogy az Úr Jézusban az isteni és az emberi természet elválaszthatatlanul és megkülönböztethetetlenül egységet alkot. Az Üdvözítő emberi természete pedig, ahogyan azt az evangéliumból ismerjük, gyönyörű; szeretetteljes és csodálatos személyként beszélnek róla az írások.

A pátriárka a gyermeki életszakaszról szólva megállapította, hogy az így vagy úgy, de meghatározza az ember későbbi éveit. A szülőknek ezért mindenekelőtt újra és újra föl kell tenniük maguknak a kérdést, hogy a lehető legjobban cselekszenek-e gyermekeik érdekében, hogy átadják-e nekik saját élettapasztalataikat, hitüket.

Kirill pátriárka végül Szent József közbenjárásáért fohászkodott a liturgián, hogy ő adjon ihletet a szülőknek a gyermeknevelésben, és hogy megerősödjön a családokban a szeretet.

Forrás: Vatikáni Rádió; Patriarchia.ru

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria