Kocsis Fülöp érsek-metropolita tartotta az előszenteltek liturgiáját Nyíracsádon

Hazai – 2019. március 26., kedd | 9:00

A görögkatolikus nagyböjti szertartások rendjében kiemelt helye van a szerdai és pénteki előszenteltek liturgiájának. Kocsis Fülöp idén hét hazai görögkatolikus egyházközségben, valamint a római Szent Atanáz Pápai Görög Kollégiumban vezet ilyen szertartást; legutóbb, március 22-én Nyíracsádon járt.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Kocsis Fülöp prédikációjában többek között az Eucharisztia fontosságát és összetartó erejét emelte ki. Ezt a csodálatos szertartást azért alapította az Egyház, hogy legyen lehetőségünk a húsvéti előkészületben is az Eucharisztiából táplálkozni. Ezzel is kifejezzük hódolatunkat Jézus Krisztus előtt. Aki élni akar Krisztusban, annak táplálkoznia kell ezzel a mennyből alászállott kenyérből.

Az érsek rámutatott: ezzel Jézus tulajdonképpen nekünk adja önmagát, hisz az Oltáriszentségben az Isten és az ember egyesül. Így válik az Eucharisztia az egyesülés szentségévé. Az egyesülésnek azért van jelentősége, mert sokan eltávolodnak az Istentől. Pedig aki közel van hozzá, az közel van embertársaihoz is. A legfőbb parancsot, az emberszeretetet úgy tudjuk teljesíteni, ha szeretjük az Urat teljes szívünkből, teljes lelkünkből.

Ha fölismerjük, hogy ez a mennyből alászállott kenyér azért érkezik hozzánk, mert szeret bennünket az Úr, akkor azt fejezzük ki, hogy egyesülni akarunk azzal az Istennel, akinek mindent köszönhetünk. A mennyből alászállott kenyér gyógyít, és megtisztít bűneinktől. Ha az Úrral tudunk egyesülni az Eucharisztiában, akkor fogunk tudni egyesülni embertársainkkal is. Ezért is kell élnünk az egység, az egyesülés szentségével.

Ha tudunk egyesülni az Istennel, tudunk egyesülni az emberrel, akkor ezzel tudjuk gyógyítani a szétszakítottság sebeit. Ha befogadjuk az Eucharisztia szentségét, akkor tudunk segíteni azokon, akik szenvednek az elszakítottság sebeitől. Ez a legjobb készület a feltámadás ünnepére, hisz ez a mindennapi kenyér, amiért imáinkban is fohászkodunk az Úrhoz.

A liturgia végén Tóth Elek parókus mondott köszönetet a szertartásért és a böjti gondolatokért, majd bejelentette, hogy Vereb Csabáné helyi ikonfestő a máriapócsi kegykép mintájára készült alkotását felajánlotta a templom, az egyházközség számára.

A máriapócsi kegykép nyíracsádi látogatásának évfordulója tiszteletére Vereb Csabáné korábban már megszentelt ikonja üvegtartóba került, hogy a hívek közvetlen közelről tudják tiszteletüket tenni a Pócsi Szűzanya képe előtt. Kocsis Fülöp érsek megáldotta előbb az alkotót, majd az ikontartót, végül saját kezűleg helyezte el az ikont a zárható üvegtartóba.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria