Kocsis Fülöp megáldotta a Máltai Szeretetszolgálat új Jelenlét Pontját Hencidán

Hazai – 2022. augusztus 19., péntek | 16:45

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programjának módszerét alapul véve a kormány 2019-ben indította el az ország háromszáz legszegényebb településének felzárkózását segítő programját. A résztvevők körét folyamatosan bővítik. A Hajdúdorogi Főegyházmegye három éve csatlakozott a „Felzárkózó települések” programhoz; Pocsaj után augusztus 16-án Hencidán avattak fel újabb Jelenlét Pontot.

A rendkívüli kezdeményezés a fogantatástól a foglalkoztatásig tartó állandó, tevékeny, együttérző jelenléttel kíséri végig a felzárkózó településeken élők mindennapjait. A cél az, hogy az évtizedek óta megoldhatatlannak tűnő nehézségek helyébe igazi megoldások lépjenek, a rászorultságot pedig felváltsa a fenntartható öngondoskodás. A folyamatot egy olyan közösségi ház is segíti, ahol kortól és nemtől függetlenül igyekeznek a szakemberek a rászorulók problémáit orvosolni.

Hencidán, az Arany János utca 15. szám alatti épületre és az ott dolgozók munkájára Kocsis Fülöp érsek-metropolita kérte Isten áldását. A főpásztor szerint az áldás jó reménységet nyit arra, hogy az eddigi előkészületi munka hatékonysága megsokszorozódhasson. „Az ember mindig törekszik a jóra; kicsiknek és nagyoknak egyaránt megvan a maga feladata, és ha ezen rajta van Isten áldása, akkor sokkal többre tud jutni – mondta, hozzátéve: nem ott van Isten áldása, ahol a bőség, mert Isten áldását nem anyagi javakban lehet lemérni, az az emberi szívekben érzékelhető.”

„Szükségünk van Isten érzékelhető jelenlétére, kérni kell az Isten segítségét. A szentelés szertartásának imáiban többször is felidéződik az angyali jelenlét. Ők azok, akiket nem látunk, de közöttünk vannak. Az angyalok egyik csoportja közvetíti a kéréseket az Isten felé, a másik része pedig a hála szavait tolmácsolja. Igyekezzünk köztük megtartani az egyensúlyt” – figyelmeztetett a főpásztor.

Jelenleg 118 helyszínen 18 egyházi és civil szervezet tevékenykedik a KSH adatai alapján kiválasztott településeken. A program három év múlva éri el mind a háromszáz települést – erről már a térséget 25 éve képviselő Vitányi István beszélt. A politikus szerint a program legnagyobb erőssége, hogy helyben és komplexen igyekszik megoldást találni az emberek problémáira.

„Választókörzetemben sok a halmozottan hátrányos település, Hencida is ilyen. Akik ide szegődtek dolgozni, azok nem kis feladatot vállaltak. Öröm volt látni, hogy milyen gyorsan készült el a ház, a betérő embereket formálni, életminőségüket javítani több idő lesz” – mondta Vitányi István. Zárásként pedig köszönetet mondott a görögkatolikus egyháznak, hogy tevékenyen részt vesz a rászoruló emberek felkarolásában.

Az eseményen részt vett Székely Zsolt református lelkész is, aki azt mondta, imái meghallgatást nyertek: három éve szolgál a településen, azóta kéri a Jóistent, küldjön még valamilyen segítséget, hogy a felzárkózás útjára léphessenek. A görögkatolikusok jelenlétében Isten segítő szeretetét látja.

Szémán László polgármester beszédében arra tért ki, hogy a településen gyakorlatilag az önkormányzat az egyetlen foglalkoztató, a közmunkaprogramon kívül nagyon kevés a lehetőség, így minden segítség jól jön, ami előrébb mozdítja Hencidát.

Kiss Dávid, a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programjának szakmai vezetője felszólalásában emlékeztetett: 2004 óta dolgozik Magyarországon a szervezet a felzárkóztatásért, elsősorban a romatelepeken. Nem gondolták volna, hogy 17 év távlatában az a modell, amit akkor csak kísérletnek szántak, mára országos mintául szolgál. A cél az, hogy a gyerekek és a felnőttek életminősége javuljon a Hencidához hasonló helyeken.

A hajdú-bihari településen működő Jelenlét Pont vezetésével Oláhné Balogh Tímeát bízta meg Kocsis Fülöp. A Roma Láng Egyesületet évek óta eredményesen koordináló szakember hatalmas feladatnak és felelősségnek tekinti az új munkakört. Látja a közösségi igényeket, amelyeket fokozatosan igyekeznek kielégíteni.

Eddig vetőmagosztást, nyári tábort szerveztek, de már üzemel a mosoda is, és ami a legfontosabb: egyre aktívabb a közösségi élet. Szükség van erre a munkára, így aki csak teheti, működjön közre ebben a nemes feladatban – kérte Oláhné Balogh Tímea.

A Jelenlét Program elemei Hencidán

Fókuszban a gyermek program: lehetőségeket biztosít, hogy egyetlen gyermek vagy várandós anyuka se legyen szem elől tévesztve. Szeptembertől tanoda is indul, továbbá a drog- és bűnmegelőzésre szintén kiemelt figyelmet fordítanak a szakemberek.

Mozgó Játszótér program: klubfoglalkozások, kreatív és játékalkalmak biztosítanak lehetőséget – főként a tanítási szünetekben és délutánonként –, hogy a gyermekek felügyelet mellett, hasznosan tölthessék el szabadidejüket.

Gazdaságfejlesztő program: hatvan családnak ad lehetőséget háztáji gazdálkodásra, hogy elinduljanak az önfenntartás útján. A felelős állattartást célzó beavatkozásoknak köszönhetően pedig mobil ivartalanító egység települt ki Hencidára.

Adósságkezelő program: a nehéz helyzetben lévő családok adósságainak rendezésében nyújt szakszerű támaszt.

– A Jelenlét Programnak köszönhetően rendszeresen érkezik majd Hencidára egészségügyi szűrőbusz is, ami lehetővé teszi, hogy az összes gyermek speciális látásvizsgálaton vegyen részt helyben, és szükség esetén térítésmentesen kapjon szemüveget.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria