Közéletre nevelnek: húszéves a jezsuita szakkollégium

Megszentelt élet – 2011. szeptember 8., csütörtök | 9:04

Huszadik tanévét kezdi meg a jezsuiták Szent Ignác Szakkollégiuma, amely ráadásul eddigi kispesti épületéből a belvárosba, a megújult Párbeszéd Házába költözik. Az ünnepi tanévnyitó szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be, aki megáldotta az egész épületet is, ami a második jelentős katolikus kultúrális központ lehet a pesti belvárosban.

Nagy örömmel áldottuk meg ma ezt a megújult épületet. A régi romok újjáépítése nem elsősorban emberi teljesítmény, hanem Isten áldása és ajándéka. „Újra felépíted az ősi romokat, és helyreállítod a régi nemzedékek építette alapfalakat” – olvassuk Izajás próféta könyvében. Ez az áldás, ez a lehetőség egyben új hivatást is hordoz. Adja Isten, hogy ez az épület, a Magyarországon működő jezsuita rend, az új tanévet kezdő kollégium minden tagja és lakója felismerje az Isten akaratát a mai világ sokszor bonyolult körülményei között, és olyan odaadó szeretettel kövesse azt, mint a szent kassai vértanúk tették – mondta Erdő Péter bíboros az új helyre költözött Szent Ignác Szakkollégium huszadik tanévét megnyitó Veni Sanctén, megemlékezvén a kassai vértanúkról is, akiknek aznap volt az ünnepük. Megemlítette azt is, hogy 1628-ban a jezsuita Pázmány Péter bíboros kezdeményezte a szentté avatásukat.

A prímás megáldotta a jezsuita rend központi intézményeit magába foglaló, felújított épületegyüttest, amellyel immár a harmadik sokszínű katolikus kulturális központ jött létre a budapesti belvárosban, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolát és a piarista rend központi intézményét, valamint az 58 év után hazatérő pesti gimnáziumát magában foglaló, ugyancsak nemrég elkészült és átadott Duna-parti épületkomplexum, valamint a Ferenciek terei ferences épülettömb mellett.  

A jezsuiták 2003-ban kapták vissza és kezdték el felújítani Horánszky utcai központjukat, a Párbeszéd Házát. A megújult épületet májusban adták át. Akkor Forrai Tamás tartományfőnök úgy fogalmazott: az eredetileg kongregációs házként a kisközösségek, világiak számára állított épület most újból a jezsuita küldetést tudja teljesíteni, vagyis párbeszédet kezdeményez a hit és a kultúra, a hit és a társadalom, a hit és a nem hit között. 

A Párbeszéd Házában lelt otthonra a jezsuita rendházon, levéltáron és könyvtáron kívül többek közt a Jezsuita Európa Iroda, a Jezsuita Stúdió, a Faludi Akadémia, a Keresztény Élet Közössége (KÉK), valamint a Szentjánosbogár közösség irodája is, valamint a Nikodémus Biblikakör, a Jézus Szíve-templom hittanórái, valamint számos más vallás- és kultúraközi, valamint tudományos programot, konferenciát szerveznek itt.

Nem sokkal korábban, márciusban írta alá a kormány és felekezeti partnerei azt a szándéknyilatkozatot, ami szerint négy roma szakkollégiumot indítanak a keresztény felekezetek a kormány támogatásával. A szakkollégiumokat a jezsuita rend, a görög katolikus egyház, a református és az evangélikus egyház fogja fenntartani; összesen közel kétszáz fő befogadását tervezik. A jezsuiták az általuk elindított roma szakkollégiumot a Párbeszéd Házába beköltöző Szent Ignác Szakkollégium helyén nyitják meg. A Jezsuita Roma Szakkollégiumot Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter avatja fel 2011. szeptember 13-án kedden 10 órakor, Kispesten, a Hunyadi u. 2-4. szám alatt.

Mint azt a jezsuiták írják, a Szent Ignác Szakkollégium belvárosba költözésével válik teljessé a kulturális-lelkiségi központ, a Párbeszéd Háza felújítása; habár szeptember 16-án, pénteken délután még lesz mit ünnepelni, ekkor nyílik meg ugyanis a Loyola Café, a jezsuita kávéház. 

„Két évtized után búcsúzunk Kispesttől, a Hunyadi utcától, kollégiumunk épületétől, mely kollégisták százait látta és nevelte falai között. Miközben egyik szemünk sír, a másik nevet: szeptemberben a belvárosban teljesen újjáalakított épületben, nagyobb létszámmal folytatjuk a húsz éve megkezdett munkát. Bízunk benne, hogy a fizikai távolság nem szünteti meg azokat a jól működő emberi és intézményi kapcsolatokat, amelyeket Kispesten építettünk és ápoltunk” – olvasható a szakkollégium költözése kapcsán az intézmény honlapján. 

Az intézményt eddig Kiss Ulrich jezsuita vezette, szeptembertől pedig Smuk Péter, a szakkollégium egykori diákja a rektor. Kiss Ulrich a Magyar Kurír megkeresésére kifejtette: az intézmény első öt éve útkereséssel telt: a kollégisták elhatározták, hogy szakkollégiummá válnak. Eleinte csak egy katolikus egyetemi szakkollégiumot szerettek volna, és ekkor még nem kötődött az intézmény a jezsuita rendhez, hanem egy alapítvány tartotta fenn. A szakkollégium annyit tesz, hogy a kollégisták az egyetem mellett a kollégiumon belül is tanulnak, képzik magukat, ugyanakkor belső demokrácia van. 

1996-ban kerültem oda, elhatároztuk, hogy kilépünk a nagyvilág elé, és elkezdtük a szimpóziumokat, amelyből a 22. esedékes az idén ősszel. Ezek az alkalmak meghívott vendégek segítségével mélyítik el a szakkollégisták ismereteit egy-egy társadalmi problémával kapcsolatban. Az utóbbi 15 évben ugyanis a közélet felé fordultunk. Vagyis a kollégistáktól, legyenek orvosok vagy mérnökök, közgazdászok vagy jogászok, gyógyszerészek vagy bölcsészek, elvárjuk, hogy érdeklődjenek és aktívan vegyenek is részt a közéletben, ha máshogy nem, helyi szinten – vázolta fel Kiss Ulrich. Hozzátette: a kollégium nagy ereje az interdiszciplinaritás. Azaz különböző tanulmányokat folytató, más érdeklődésű emberek együtt keresik a megoldásokat a társadalom problémáira. A menedzseriskolák, a gazdaság és a világpolitika is így működik, hogy több területen kompetensnek kell lenni a problémák megoldásához. A mi kollégistáink ezt megtanulják a gyakorlatban – mutatott rá.

Kiss Ulrich három szimpóziumot emelt ki, mint a legsikeresebbeket: az legelső alkalomkor az Európai Unió jövőjéről volt szó, aminek akkor még nem voltunk tagjai, és vezető politikusok köztük a mai miniszterelnök is kifejtette véleményét a témában. Igen sikeres volt a cigányság útkereséséről szóló szimpózium, amelynek munkája a Szent Ignác helyére költöző, már említett Jezsuita Roma Szakkollégium jóvoltából folytatódik; a harmadik pedig egy borról szóló szimpózium volt, ahol a „magyar borászok legkiválóbbjai” nyilatkoztak. Ma a borfesztiválon van olyan program, hogy vakok kóstolnak borokat, ami a mi diákjaink ötlete volt. 

Végül Kiss Ulrich kérdésünkre megjegyezte: a kollégium éléről való távozás után valószínűleg az Európai Unióval kapcsolatos feladatot kap a rend európai vezetésétől, ez ügyben Brüsszelbe utazik a héten.  Hangsúlyozta ugyanakkor: a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy egy volt diáknak adhatja át a kollégium vezetését, illetve hogy az egyik mérnökhallgató kollégista ősztől jezsuita novícius lesz. 

A kollégiumban közgazdaságtani, jogi, teológiai, filozófiai és retorikaikurzusokat tartanak, emellett teaházakat, konferenciákat szerveznek. A kollégium saját programja a Pelikán önkéntesprogram.

Kapcsolódó cikkek:
Erdő Péter homíliája
Új fényben ragyog a Párbeszéd Háza
Roma szakkollégiumokat indítanak az egyházak

Szilvay Gergely/Magyar Kurír