Konferenciával és kiállítással emlékeztek meg Pyrker János László érsekről Egerben

Hazai – 2017. október 20., péntek | 18:50

Pyrker János László érseki beiktatásának 190. évfordulója alkalmából október 17-én és 18-án emlékkonferenciát szervezett az Egri Főegyházmegye az egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A tudományos találkozón történészek, levéltárosok, muzeológusok tartottak előadásokat, számos értekezés hangzott el Pyrkerről és koráról. A felszólalók között voltak a helyi, a miskolci, a debreceni, a budapesti, a pozsonyi és a rózsahegyi egyetem tanárai, az Egri Dobó István Vármúzeum, a Blaskovich Kúriamúzeum, az Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont, az Egri Főegyházmegyei Levéltár és az MTA munkatársai, kutatói.

Köszöntőjében október 17-én, kedden Ternyák Csaba érsek méltatta Pyrker János László ciszterci szerzetest, lilienfeldi apátot, szepesi püspököt, velencei pátriárkát, aki húsz éven át volt az Egri Főegyházmegye érseke, megtartva a pátriárka címet is.

Pyrker a magyar kultúra egyik legjelentősebb egyházi mecénása volt. Itáliában töltött esztendei során hatalmas képzőművészeti gyűjteményre tett szert: ezt a közel kétszáz festményből álló gyűjteményt 1836-ban – már mint egri érsek – a Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. Meghatározó szerepet játszott Heves megye székhelyének rendezésében, az egri vár felújításában. Munkásságának talán legkiemelkedőbb eredménye a mai klasszicista egri bazilika 1837-ben történt építtetése volt, melynek tervezésére a Rómában tanult, általa a legnagyobbnak tartott Hild József építészt kérte fel. Megszervezte a bazilika zenekarát, támogatta a népoktatást. 1847-ben bekövetkezett halálát követően Lilienfeldben temették el, de szíve az egri bazilika altemplomában nyugszik.

A konferencián részt vett Matthäus Nimmervoll lilienfeldi ciszterci apát. Beszédében bemutatta elődje, Pyrker néhány máig a kolostorban őrzött rekvizitumát.

A tudományos előadások sorát Ľuboslav Hromják, a szlovákiai Rózsahegyi Katolikus Egyetem tanára nyitotta meg, aki Pyrker János Lászlót mint a Szepeskáptalani és Egri Tanítóképző Intézet alapítóját mutatta be. Löffler Erzsébet, az Egri Főegyházmegyei Könyvtár, Levéltár, Múzeum nyugalmazott igazgatója a főpap egyházi pályafutásáról szólt. Adriányi Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja előadásában a velencei pátriárka 1821-es vizitációját ismertette.

A megemlékezés részeként Ternyák Csaba érsek megnyitotta a „Pyrker 190” című kiállítást, melyet az Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban tekinthetnek meg az érdeklődők.

A kétnapos program során a résztvevők ellátogattak az egri bazilikába, ahol megkoszorúzták Pyrker János László érsek sírját.

Forrás: Egri Főegyházmegye/Homa János

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria