Kongóban egyházi intézmények ellen intéztek támadást

Kitekintő – 2017. február 27., hétfő | 19:35

A kongói templomok elleni támadásokkal a békét akarják szabotálni Laurent Monsengwo Pasinya bíboros, prímás, Kinshasa érseke szerint.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a közelmúltban számos támadás érte a helyi egyházat. Ezekre válaszul Laurent Monsengwo bíboros vasárnap közleményt adott ki, melyben elítélte a legutóbbi erőszakos cselekményeket: a kinshasai Szent Domonkos-templomban elkövetett rongálást és malolei papi szeminárium elleni támadást.

A bíboros figyelmeztetett, az Egyház elleni támadások hátterében az a törekvés áll, hogy az Egyházat megakadályozzák a béke és kiengesztelődés érdekében folytatott tevékenységében, küldetése teljesítésében: „Valamennyi püspök nevében elítéljük mindezeket az erőszakos cselekményeket, melyek csak még mélyebbre, a leírhatatlan káosz felé taszítják az országot.”

Február 25-én, szombaton a kanangai szemináriumot gyújtották fel ismeretlen tettesek. Korábban a múlt hét folyamán a kinshasai Szent Domonkos-templomot rongálták meg, megszentségtelenítve a tabernákulumot, valamint a közeli kármelita nővéreket is megtámadták. A környéken szórólapokat osztogattak, melyekkel a katolikus iskolák, templomok és rendházak elleni támadásokra uszítottak.

A Kongói Demokratikus Köztársaságot jelenleg átható politikai krízis részben annak tulajdonítható, hogy Joseph Kabila elnök nem hajlandó távozni hivatalából, holott nincs már mandátuma a kormányzásra. A helyi egyház mediátorszerepét tiszteletben tartják az országban; közvetített azon tárgyalások során is, melynek eredményeként alkotmányba foglalták: az államfő legfeljebb két cikluson keresztül lehet hatalmon.

Monsengwo bíboros felszólította a politikai vezetőket a válság megoldására, hangsúlyozva: a történelem őket fogja elítélni, ha ezt elmulasztják. „Arra kérjük valamennyiüket, tegyenek tanúságot bölcsességükről, önuralmukról és a demokrácia lelkületéről, hogy megoldódjon a miniszterelnök-választás kérdése” – fogalmazott Laurent Monsengwo bíboros. A jelenlegi krízis megoldása azért is fontos, mert az év végére kiírt választásokat is veszélyezteti.

A bíboros hozzátette: „A politikusoknak el kellene ismerniük alázattal a nemzet és a nemzetközi közösség előtt politikai irányultságukat és önző döntéseik etikátlanságát”, majd figyelmeztetett: a jelenlegi holtpontért és intézményes patthelyzetért a történelem a jelenlegi vezetőket fogja felelősnek tekinteni, rajtuk fogja számonkérni.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria