Könyvbemutatót tartottak a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban

2016. december 24., szombat | 12:07

Az Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárában mutatták be december 19-én Gyürki László pápai prelátus, biblikus tanár, volt körmendi plébános „Bibliai helyek archeológiai és történeti megvilágításban” című könyvét.

A szerzővel Németh Norbert egyetemi lelkész és szakkollégium-igazgató beszélgetett életútjáról, hivatásáról és legújabb könyvéről. A könyvbemutatón részt vett Császár István egyházmegyei kormányzó és Ipacs Bence püspöki szertartó is.

Simon Katalin gyűjteményvezető köszöntő szavaiban külön megemlítette, hogy Gyürki Lászlót biblikus tudományos munkásságának elismeréseként ez évben Joachim Gnilka-díjjal tüntették ki. A nívós díjat olyan személyek kapják, akik jelentősen hozzájárulnak a magyar biblikus tudományhoz.

Németh Norbert bemutatta a könyv szerzőjét, aki a Vas megyei Egyházasrádócon született szegény, ötgyermekes földműves családban. Fiatalon került a szombathelyi szemináriumba, ezután a győri Papnevelő Intézetben és Pesten folytatta tanulmányait, majd 1957-ben pappá szentelték. Lelkipásztori hivatása mellett mindig nagy érdeklődéssel fordult a biblikus témák felé, hét ószövetségi könyvet fordított le magyar nyelvre és eljutott Rómába is, ahol a Biblikus Intézetben tanult és kutatott.

Kilenc alkalommal utazott a Szentföldre, végigjárta többek között azokat a helyeket is, amelyek Szent Pál apostol életével és működésével kapcsolatosak, és nemcsak a földrajzi szent helyeket ismeri, de a szentírási helyek között is otthonosan mozog. Útjairól számos könyvet publikált, írói tevékenysége mellett nagyon jelentősek a Boldog Batthyány-Strattmann László életével és munkásságával kapcsolatos kutatásai.

A most megjelent kötet olyan írásokat tartalmaz, amelyek nem a közelmúltban születtek, hanem hosszú évtizedek munkái, elhangzottak már jelentős évfordulók alkalmával, valamint a Szegedi Biblikus Konferenciákon, ahol Gyürki László előadóként szerepelt. A könyv készítésekor arra törekedett, hogy írásai mindenki számára érthetők, olvasmányosak legyenek. A képzelet szárnyán elviszi az olvasót számos bibliai helyre, elsősorban a Szentföldre és olyan országokba is, ahol híres, ismert bibliai események játszódtak, történtek.

„Egy szív mutatkozik be, egy emberi élet tárul fel, történeti és régészeti megvilágításban halljuk az eseményeket” – Németh Norbert e szavakkal méltatta a Bibliai helyek archeológiai és történeti megvilágításban című kötetet.

A könyvbemutatón Simonné Hittaller Rita és Teleki Béla működtek közre verssel és énekkel.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle