Kopt templom mellett készültek robbantásra a terroristák Kairóban

Kitekintő – 2019. január 7., hétfő | 17:08

Egy rendőrségi tűzszerész életét vesztette, amikor hatástalanítani próbált egy robbanószerkezetet, amelyet ismeretlenek egy kopt templom közelében helyeztek el Kairó egyik keleti elővárosában január 5-én, szombaton.

Az egyiptomi biztonsági szervektől származó információ szerint a házi készítésű bombát Nasr Cityben, a Szűz Mária-templom mellett találták a rendőrök egy kézitáskában, két nappal a kopt karácsony előtt. A tűzszerész megpróbálta hatástalanítani a szerkezetet, amely azonban felrobbant. A rendőrtiszt életét vesztette, és legalább két katona megsebesült. Az eset után a rendőrség lezárta a templom környékét. Eddig senki nem vállalta magára a merényletet.

*

Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét képviselik, évek óta a radikális iszlamisták megtorlásainak célpontjai. A közösség tagjai az elmúlt években számos támadás áldozatai voltak.

2017. április 9-én Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában robbant pokolgép a virágvasárnapi mise idején, amikor közel kétezren tartózkodtak a templomban. A robbanás legkevesebb 27 embert megölt és 78 személyt megsebesített. Pár órával később Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a Szent Márk-katedrálisnál: 16-an meghaltak és legalább 41-en megsebesültek. E támadások elkövetőjeként akkor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Néhány héttel később ugyanez a szervezet adta nevét ahhoz az akcióhoz, amelynek során az ország déli részében fekvő el-Míneja tartományban 26 ember – köztük sok gyerek – meghalt, és huszonöten megsebesültek. Kopt zarándokok két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Kairótól több mint kétszáz kilométerre délre található, Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor maszkos, egyenruhás támadók Adva városánál, a Felső-Egyiptomba vezető úton megállították a menetet, és automata fegyverből tüzet nyitottak rájuk.

Tavaly novemberben kopt keresztény zarándokokat szállító buszra támadtak fegyveresek – legalább heten meghaltak, tizenkilencen megsebesültek. Akkor is az Iszlám Állam vállalta a merényletet.

Forrás: MTI

Fotó: PressTV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria