Kopt templom mellett készültek robbantásra a terroristák Kairóban

2019. január 7. hétfő, 17:08

Egy rendőrségi tűzszerész életét vesztette, amikor hatástalanítani próbált egy robbanószerkezetet, amelyet ismeretlenek egy kopt templom közelében helyeztek el Kairó egyik keleti elővárosában január 5-én, szombaton.

Az egyiptomi biztonsági szervektől származó információ szerint a házi készítésű bombát Nasr Cityben, a Szűz Mária-templom mellett találták a rendőrök egy kézitáskában, két nappal a kopt karácsony előtt. A tűzszerész megpróbálta hatástalanítani a szerkezetet, amely azonban felrobbant. A rendőrtiszt életét vesztette, és legalább két katona megsebesült. Az eset után a rendőrség lezárta a templom környékét. Eddig senki nem vállalta magára a merényletet.

*

Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét képviselik, évek óta a radikális iszlamisták megtorlásainak célpontjai. A közösség tagjai az elmúlt években számos támadás áldozatai voltak.

2017. április 9-én Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában robbant pokolgép a virágvasárnapi mise idején, amikor közel kétezren tartózkodtak a templomban. A robbanás legkevesebb 27 embert megölt és 78 személyt megsebesített. Pár órával később Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a Szent Márk-katedrálisnál: 16-an meghaltak és legalább 41-en megsebesültek. E támadások elkövetőjeként akkor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Néhány héttel később ugyanez a szervezet adta nevét ahhoz az akcióhoz, amelynek során az ország déli részében fekvő el-Míneja tartományban 26 ember – köztük sok gyerek – meghalt, és huszonöten megsebesültek. Kopt zarándokok két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Kairótól több mint kétszáz kilométerre délre található, Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor maszkos, egyenruhás támadók Adva városánál, a Felső-Egyiptomba vezető úton megállították a menetet, és automata fegyverből tüzet nyitottak rájuk.

Tavaly novemberben kopt keresztény zarándokokat szállító buszra támadtak fegyveresek – legalább heten meghaltak, tizenkilencen megsebesültek. Akkor is az Iszlám Állam vállalta a merényletet.

Forrás: MTI

Fotó: PressTV

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

12:53
jakubinyi-gyorgy-ersek-kiterjeszti-csiksomlyoi-bucsut-papalatogatas-napjara-is
Jakubinyi György érsek kiterjeszti a csíksomlyói búcsút a pápalátogatás napjára is

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek január 21-én ünnepi körlevelet adott ki a pápalátogatással kapcsolatban.

08:01
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle