Kora reggeli látogatást tett a Szentatya a Szeplőtelen Szűzanyánál Rómában

Ferenc pápa – 2021. december 8., szerda | 14:58

Akárcsak tavaly, a járványügyi helyzetre való tekintettel a Szentatya idén is egyedül kereste föl a szeplőtelen fogantatás ünnepén Róma belvárosában a Szűz Mária-szobrot. December 8-án, szerdán kora reggel 6.15-kor egy kosár fehér rózsát helyezett a Szűzanya lába elé, és imádkozott a szenvedőkért. Utána a Santa Maria Maggiore-bazilikában folytatta az imát, a Salus Populi Romani kegykép előtt.

A pápa azért fohászkodott Máriához, hogy adja meg a gyógyítás és a gyógyulás csodáját a betegeknek, segítse a háborúk és a klímaváltozás miatt szenvedő népeket. Hozza el a megtérést azoknak a szívébe, akik falakat emelnek, hogy távol tartsák maguktól mások fájdalmát.

Még pirkadat előtt érkezett a kihalt Spanyol-lépcsőhöz a Szentatya. Lehajtott fővel, lassan odasétált a szoborhoz, karján egy kosár fehér rózsával, melyet a Szűzanya lába elé helyezett. Néhány percre csöndes imába mélyedt, majd a spanyol nagykövetség épülete előtt üdvözölte a nagykövetet. Ezután a Santa Maria Maggiore-bazilikába ment, ahol szintén elhelyezett egy kosár fehér rózsát kedves kegyképe, a Salus Populi Romani ikon előtt, és imádkozott a Szűzanyához a szenvedő emberekért. Reggel hét órakor visszatért a Vatikánba.

Hatvan éve töretlenül folytatódik a hagyomány, mely a szeplőtelen fogantatás ünnepéhez kötődik. A pápák ugyanis ezen a napon gyalog zarándokolnak el a rómaiak számára oly kedves Mária-szoborhoz, hogy imádkozzanak. A Covid-járvány azonban közbeszólt, ezért a korábban népes részvétellel zajló eseményre már tavaly is magánlátogatásként került sor. Ferenc pápa már péteri szolgálatának kezdetétől nagy odaadást mutatott a kegyszobor iránt, mint ahogy rendszeresen fölkeresi a Santa Maria Maggiore-bazilika híres kegyképét is.

A Salus Populi Romani, a római nép szabadulása néven tisztelt ikont a pápai bazilika őrzi. Neve az égi segítségre utal, amelyben Nagy Szent Gergely pápa idején részesült a város.

IX. Piusz pápa 1854. december 8-án, az Ineffabilis Deus bullában dogmaként hirdette ki, hogy Mária életének első pillanatától fogva mentes volt az áteredő bűntől, és a megszentelő kegyelem állapotában volt. Mária különleges módon részesült a krisztusi megváltásban, s így számára Isten elővételezte a kegyelmi állapotot, hogy mentes legyen az áteredő bűntől.

IX. Piusz pápa 1857. szeptember 8-án avatta fel a Szeplőtelen Fogantatás szobrát Rómában, a Piazza Mignanellin, a Spanyol-lépcső mellett. Majdnem egy évszázaddal később XII. Piusz indította el a hagyományt, amelynek jegyében virágcsokrot helyezett el az emlékmű tövében minden év december 8-án. Utóda, XXIII. János pápa 1958. december 8-án néhány szál fehér rózsával rótta le tiszteletét Szűz Mária előtt. Első alkalommal történt, hogy ezt követően a Vatikánba való visszatérése előtt a pápa megállt egy imára a Santa Maria Maggiore-bazilikában. Ez a szokás ma is tovább él.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria