Korlátozott számban fogadja Csíksomlyó a zarándokokat

Külhoni – 2021. május 14., péntek | 20:27

A gyulafehérvári római katolikus érsekség közzétette a május 22-én tartandó csíksomlyói búcsú egyházmegyékre és főesperesi kerületekre bontott részvételi keretszámait. Kovács Gergely érsek körlevelét a Romkat.ro portál ismertette. A csíkszeredai lakosokon kívül mintegy 22 ezer zarándok ünnepelhet együtt a csíksomlyói nyeregben.

A zarándokoknak a plébániákon beszerezhető kitűzőt szükséges viselniük az eseményen. A csíkszeredaiak számára további 15 ezer kitűzőt készítenek, őket azonban a lakcímüket igazoló személyi igazolvány felmutatásával kitűző nélkül is felengedik a csíksomlyói hegynyeregbe.

A főegyházmegye azt javasolja, lehetőleg olyanok alkossák a plébániák zarándokcsoportjait (a keresztaljákat), akik már felvették a koronavírus elleni oltást. Az érsek azt is kérte, hogy a zarándokcsoportok ne menjenek be a kegytemplomba. Autóbuszos zarándoklatra idén nem lesz lehetőség.

A legnagyobb keretszámok a székelyföldi főesperesi hivatalok mellett szerepelnek. A lista szerint 5400 alcsíki, 6600 felcsíki, 2000 Székelyudvarhely környéki, 1500 gyergyói, szintén 1500 kézdi és orbaiszéki hívő vehet részt a zarándoklaton. A kolozs-dobokai főesperesség 210 helyet kapott, a temesvári, nagyváradi és szatmári egyházmegyék ötszáz-ötszáz képviselővel, a moldvai csángók 450 fővel lehetnek jelen a pünkösdszombati búcsús nagymisén. A főpásztor arra kérte a lelkipásztorokat, segítsenek a gyóntatásban és áldoztatásban.

Hálát adunk a jó Istennek, hogy a 2021-es csíksomlyói búcsúnkat a Kissomlyó és Nagysomlyó nyergének hármasoltáránál tarthatjuk meg. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság május 10-i ülése után feloldották azt az intézkedést, amely lakhelyhez kötötte a vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt. Jelenleg folyamatban van az egészségügyi minisztérium és a kulturális minisztérium közös módszertanának kidolgozása, amely a vallási zarándoklatokon való részvételt szabályozza, ehhez igazodva történik majd a csíksomlyói búcsún való részvétel” –  idéz Kovács Gergely gyulafehérvári érsek körleveléből a Romkat.ro.

A körlevél nem tér ki rá, hogy más országokból érkező zarándokok vagy más vallásfelekezethez tartozók hogyan vehetnek részt a búcsún, de Kovács Gergely érsek közlése szerint folyamatban van az Egészségügyi Minisztérium és a Kulturális Minisztérium közös módszertanának kidolgozása, amely a vallási zarándoklatokon való részvételt szabályozza. Ehhez igazodva lehet majd részt venni az eseményen.

Részletes információkért a főesperesi hivatalokhoz lehet fordulni. Jelentkezés ITT.

Csíkszeredában és Hargita megyében változatlanul alacsony a fertőzöttségi ráta. A városban az elmúlt két hétben jegyzett új fertőzések ezer lakosra vetített száma pénteken 0,52, a megyében 0,81 volt. Hargita megyében az elmúlt 24 órában 15 új koronavírusos fertőzést jegyeztek.

Forrás és fotó: Romkat.ro / MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria