Kórusok ünnepe Budapesten

Országos katolikus kórustalálkozót tartottak a fővárosban

Kultúra – 2013. október 19., szombat | 20:59

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendezésében, a Magyar Katolikus Kultúra Napjai programsorozat központi eseményeként került sor a Magyar szentek és boldogok elnevezésű Országos Katolikus Kórustalálkozóra. Mintegy hatvan katolikus énekkar több mint ezer tagja töltötte meg ma a Budapest Kongresszusi Központot. Az egybegyűlt énekeseket Veres András szombathelyi megyéspüspök, az esemény főszervezője köszöntötte. 

Köszöntőbeszédében az énekről szólt, mely a szív legmélyéről tör felszínre. „Éneklünk bánatban és örömben egyaránt. Az éneklésben az a nagyszerű, hogy minden érzésünket ki tudjuk benne fejezni, jobban, mint prózában vagy versben. Az éneklésben olyan nagyszerűen ki tudja fejezni magát az ember, hogy nemcsak önmaga gyönyörködtetésére énekel, hanem másokat is megszólít énekével. Az ének a kommunikáció ősrégi eszköze” – mutatott rá Veres András, majd a kóruséneklésről szólva hangsúlyozta: annak sajátos többlete, hogy közösségben szólalnak meg a gondolatok, érzelmek és dallamok; így egészen új perspektívái nyílnak meg az éneklésnek és az összetartozás élményének. „Az pedig egyenesen felülmúlhatatlan, hogy mindezt a szent zene keretein belül tapasztalhatjuk meg. Nemcsak egymás felé kommunikálunk, hanem Istent szólítjuk meg énekeinkkel" – mondta a püspök.

A kórustalálkozó főszervezője kiemelte: a vallásos ének sajátos formájában jut kifejezésre, hogy az ember Isten teremtménye minden képességével és adottságával együtt. És mivel értelmi adottságával az ember képes felismerni Isten fenségét és szeretetét, örvendező énekkel fejezi ki ezt feléje imádás formájában. 

Erdő Péter bíboros, a kórustalálkozó fővédnöke szintén köszöntötte a Kongresszusi Központba érkezett énekeseket. „Kötelességünknek, hivatásunknak érezzük, hogy megmutassuk, hogy a Katolikus Egyház mint közösség, mint lelket formáló kulturális és vallási erő hazánk és népünk történetéhez mi mindennel járult és járul hozzá” - fogalmazott Erdő Péter.

A köszöntőket követően a kétrészes műsorban bemutatkoztak a székesegyházak énekkarai, valamint a nagyobb városok és kisebb egyházközségek kórusai.

A kórusok műsorai között közös éneklésre került sor. A felcsendülő művek felölelték az egyházzene történetének minden korszakát, elhangzott több kortárs egyházzenei mű is. A találkozót egy gregorián dallam nyitotta meg és Varga László, az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatójának Millenniumi himnusz című kompozíciója zárta. 

A kórustagok a találkozás és az együtténeklés élményén túl új darabokat ismerhettek meg, amelyekkel hazatérve folytathatják szolgálatukat.

Bár a kórustalálkozónak ezúttal nem templom adott otthont, az ének ezúttal is kétszeres imádság volt. „Nem önmagunkért vagyunk, nem egy klub vagyunk, hanem egy szolgálat ez” – mondta Beer Miklós püspök, az OMCE elnöke záróbeszédében, aki azt is kiemelte, hogy az egyházi kórusok szívből jövő éneke segít másokat is a hit útján járni.

Magyar Kurír

(bh)