Közel 350 gyerek készített rajzot Szent Józsefről a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye versenyén

Hazai – 2021. május 7., péntek | 17:20

Május 6-án Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban tartották a Szent József, az apai szív című egyházmegyei rajzverseny díjkiosztó ünnepségét.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a területén élő óvodás- és általános iskolás korú gyermekek részére életkor szerint öt kategóriában hirdetett rajzpályázatot a 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tartó Szent József-év alkalmából. A felhívásra 345 gyermek készített alkotást Szent Józsefről, különböző technikákkal.

A beérkezett munkákat a zsűri tagjai, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök; Németh István, a Római Biblikus Intézet hallgatója, a nyíregyházi főplébánia káplánja; Valikovics Ferencné, a Szent Imre Katolikus Gimnázium rajztanára; valamint Schmiedné Mohácsi Tímea, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola rajztanára az elmúlt héten értékelték.

Az ünnepélyes díjkiosztóra Palánki Ferenc megyéspüspök, a rendezvény házigazdája, valamint Tóthné Bakai Berta és Gerhes József egyházmegyei hitoktatási koordinátorok invitálták a versenyzőket, a felkészítő tanárokat, a hitoktatókat, szülőket, iskolalelkészeket.

Gerhes József egyházmegyei koordinátor elmondta, a gyermekek szabadon választott technikával jelenítették meg Szent József alakját mint a szent engedelmesség, a családi gondoskodás, a szerény alázatosság, az apai szív példaképét. A zsűri tagjai művészi megjelenítésekkel, részletekben gazdag, kifejező, érdekes, kreatív megoldásokkal is találkoztak. A szakmai szempontokon kívül teológiai aspektusból is értékelték az alkotásokat. Szent Józsefről kevés ismeretünk van, de a gyermekek ezt a keveset igyekeztek továbbgondolni. Kifejezték, milyen szerintük az igaz, a jó ember, megjelenítették az apa–gyermek kapcsolatot.

Palánki Ferenc megyéspüspök a díjkiosztó ünnepségen hangsúlyozta: a Szent József-év középpontba állítja a családok védőszentjét, azzal a céllal, hogy ebben a zűrzavaros világban a biztos pontot a családban, az apa személyében találjuk meg.

Az édesapa a gondoskodást, gondviselést, biztonságot jelenti, az édesanya pedig a szerető szívet. Isten szándéka szerint a házasságban a két szív egymást kiegészíti, mind a ketten biztonság- és szeretetforrások lesznek.

A főpásztor elismeréssel szólt a gyermekek munkáiról, s elmondta, az ábrázolásokban felfedezhető volt, hogy ahogyan Szent József átöleli a kis Jézust, az édesapa úgy öleli át gyermekét. Ebben a szeretetáramlásban lett szent a szent család, és ha ezt a példát követjük, akkor reményeink szerint a mi családjaink is szentek lesznek, otthont adnak az igazi szeretetnek és forrásának, Jézus Krisztusnak.

A püspök utalt azokra az alkotásokra is, amelyeken a gyermekek az alvó Szent Józsefet ábrázolták. Ferenc pápa íróasztalán is található egy alvó Szent József-szobor, amely azt fejezi ki, hogy álmában kapta Isten üzenetét arról, hogy mit kell tennie. A Szentatya a nehezebb ügyeket leírja egy cetlire, és a szobor alá helyezve kéri Szent Józset, hogy aludjon rá egyet. Így sikerül meghoznia a jó döntéseket.

Ferenc pápa a Szent József-évvel a szolgálatra is ráirányítja a figyelmet. Szent Józsefnek is volt egy álma, családra vágyott, de Isten közbeszólt, és az Ő Fiát bízta a gondoskodására. Ez lett az ő szolgálata. Nem az álma teljesült tehát, de a valóság, amit Isten tervezett számára, sokkal szebb. A Szentatya így fogalmazott: Szent József Isten szeretetének kinyújtott keze volt.

A főpásztor amiatt is örült, mert a gyermekek otthonaikban készítették el a rajzokat, átbeszélve a szülőkkel, testvérekkel a technikákat, ötleteket, gondolatokat.

Ezután következett a díjak átadása, majd a főpásztor vezetésével a jelenlévők közösen elimádkozták a Szent József-litániát, és megtekintették a díjazott alkotásokból rendezett kiállítást.

A részletes beszámoló, benne a díjazottak nevével, ITT olvasható.

Forrás: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kardos György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria