Közel hétezer abortusz egy év alatt Írországban – A püspökök segítésre szólítanak ítélkezés helyett

Kitekintő – 2020. július 7., kedd | 17:21

Írországban 1735 ember hunyt el a koronavírus-járvány következtében június 30-ig, ami az egész ír nemzetet fájdalommal tölti el. Ezzel ellentétben csend övezi az egészségügyi minisztérium által kiadott ötoldalas jelentést, melyet ugyancsak június 30-án tettek közzé. E szerint tavaly 6666 terhességmegszakítást hajtottak végre az országban – mutat rá az ír püspöki konferencia életvédelmi bizottsága.

A minisztérium jelentése a 2019-ben végrehajtott önkéntes abortuszokat veszi számba és a terhességmegszakítások okait is részletezi: huszonnégy magzatot vetettek el egészségügyi okból, százat amiatt, mert olyan állapotot tapasztaltak a várandósság esetében, amely esetlegesen a magzat halálához vezethetett volna – írja a SIR olasz katolikus hírügynökség beszámolója.

A püspökök szerint azonban „egyáltalán nem létezik semmilyen erkölcsi igazolás arra, hogy úgy döntsünk, egy gyermeknek meg kell halnia azért, mert súlyos az egészségi állapota”. S ott van az a 6542 magzat, akiket a várandósság elején abortáltak. „Nem ismerhettük meg őket személyesen, de mindegyikük egyszeri és értékes emberi lény volt. Nem az ő hibájuk, hogy nem a megfelelő körülmények között vagy túl korán fogantak meg. Ahogy arról sem tehetnek, ha a fogantatásuk szexuális erőszak eredménye volt, és arról sem, ha a szüleik nem kapták meg azt a támogatást, amely segítette volna őket az új élet elfogadásában.”

A főpásztorok szerint ezek az adatok a 2018 májusi ír népszavazás következményei. Akkor az írek 66,4 százaléka úgy döntött, hogy „a megszületendő gyermekek alkotmányos védelmének eltörlését választja”. A püspöki testület úgy véli, ezek a számok egyben ismét megtérésre szólítják az egyéneket, az állami intézményeket és a társadalmat egyaránt.

A püspökök arra kérnek minden hívőt, hogy érzékenyen figyeljenek azoknak az asszonyoknak a szükségleteire, akik a terhességük miatt nehéz helyzetben vannak, és támogassák az élet védelmére szolgáló különböző szervezeteket. A főpásztorok a 6666 halotthoz kötődően megannyi „csendes személyes fájdalomról” beszélnek, és arra hívják az abortusz miatt szenvedőket, hogy éljenek az Egyház lelki, szentségi és pasztorális támogatásával. Meg szeretnék erősíteni őket, elfogadják őket ítélkezés nélkül, hogy gyógyulásra és békére leljenek.

Fordította: Agonás Szonja

Forrás: SIR

Fotó: Unsplash

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria