Közép-afrikai Köztársaság: az érsek humanitárius segítséget kér

Kitekintő – 2013. október 31., csütörtök | 14:01

Az afrikai ország katolikus püspöki konferenciájának főtitkára szerint az egyházi vezetők konkrét eredményekben reménykednek, miután az egyik érsek nemzetközi humanitárius misszióért és az Afrikai Unió békefenntartó erőinek kiterjesztéséért folyamodott.

„Az Egyház, amikor azonnali nemzetközi beavatkozást sürget, azok helyett szól, akik nem tudnak megszólalni. Sokaknak még a fővárosban sincs nincs fedél a fejük fölött és nincs mit enniük, a gyerekek betegek és kiszolgáltatottak” – mondta Cyriaque Gbate Doumalo, a püspöki konferencia főtitkára.

Dieudonne Nzapalainga, Bangui érseke októberben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egyik munkacsoportjának elmondta: a Közép-afrikai Köztársaság puskaporos hordó: március óta 3500-ról 25 ezerre nőtt a lázadó Seleka koalíció létszáma, amelyet „folyamatos fegyverellátás” és gyermekkorú katonák erősítenek. 

Az érsek arra kérte az ENSZ-t, segítsen független bizottságot felállítani a „hiteles választások” érdekében, és nemzetközi büntető törvényszéki vizsgálatot sürgetett az állítólagos emberiségellenes bűntettek ügyében.

Tavaly decemberben a Seleka, amelyhez arabajkú iszlamisták is tartoznak, offenzívát indított Francois Bozize elnök ellen. A lázadók, miután elfoglalták Bangui városát és márciusban elűzték az elnököt, felfüggesztették az alkotmányt. 

Júniusi közleményében a püspöki konferencia úgy fogalmazott, hogy a Seleka-uralom „kifosztotta és romba döntötte” az országot, és „szétszaggatta társadalmi szövetét.” Doumalo szerint a Közép-afrikai Köztársaságban sok ezerre rúg az éhezők és a betegek száma. Bossangoa városában a Seleka-lázadók és a Bozizéhoz hű erők összecsapása után 37 ezren kerestek menedéket egy katolikus misszióban. 

Szeptemberben az ENSZ közölte, hogy az ország 4,6 milliós lakosságából 1,6 millió embernek égető szüksége van segítségre: élelmiszerre, védelemre, egészségügyi ellátásra, vízre, megfelelő higiénés körülményekre és lakóhelyre – írja a Catholic Herald.

Afrika és Madagaszkár Püspöki Konferenciáinak Tanácsa (SECAM) püspökei október 24-i üzenetet fogalmaztak meg, melyben az emigrációs törvények újragondolását és részvéttel teli bánásmódot sürgetik.

Magyar Kurír

(mk)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!