Közép-kelet európai összefogás foglalkozik a női aktivitással

Hazai – 2013. október 4., péntek | 13:44

Hogyan növelhető a nők közéleti, gazdasági szerepvállalása? Hogyan egyeztethető össze a munka, a közélet és a család? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a Rejtett értékek Európában: az aktív nő címmel, október 4-én Budapesten szervezett konferencia.

Az Európai Regionális Szervezet rendezésében tartanak ma konferenciát a Magyarság Házában Budapesten, Rejtett kincs Európában: az aktív nő címmel.

A találkozó nyolc ország civil szervezetei együttműködésében valósul meg, egy három állomásos folyamat második alkalmaként. Az együttműködés célja, hogy felmérje a kisgyermekes nők munkaerőpiaci helyzetét, annak nehézségeit; felderítse a nők politikai és civil életben való részvételét, ennek segítő és gátló tényezőit. Az összefogással azt üzenik: együttesen kezelhetők a foglalkoztatási és demográfiai problémák.

A projektgazda ERGO meghívására épül kapcsolat ausztriai, csehországi, szerbiai, szlovákiai, romániai, horvátországi, lengyelországi civil szervezetek között. A projekt résztvevői első ízben Kecskeméten találkoztak, ahol műhely jelleggel foglalkoztak a család–tanulás–munka összeegyeztethetőségének kérdéseivel. A folyamat lezárása egy novemberi szeminárium lesz. Az eredményeket kiadványban foglalják össze.

A sajtótájékoztatón Ékes Ilona országgyűlési képviselő elmondta: céljuk, hogy középpontba állítsák, és felhívják a figyelmet a női közéleti, gazdasági, politikai szerepvállalására. Mindezt teszik annak ismeretében, hogy társadalmunkban Európához hasonlóan erősödik azon nők tábora, akik egyeztetni kívánják a családért, gyerekekért végzett munkát a foglalkozásukkal. Őket kívánják megszólítani projektjükben.

Szemléletváltásra van szükség – mondta a sajtótájékoztatón Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa. A jövőnket meghatározó két nehéz helyzetet kell együtt látnunk: Magyarországon nagyon alacsony a születésszám, és nagyon rosszak a mutatóink a kisgyermekes nők foglalkoztatásában. A két jelenség közötti ellentmondás csak látszólagos. Európai statisztikák alapján azt láthatjuk, ott, ahol a nők foglalkoztatási helyzete jobb, több gyermek születik – mondta Szalai Piroska. Rámutatott: eredményeket akkor várhatunk, ha összefogás jön létre az érintett felek között, így a kormányzati szervek, a munkaadók és munkavállalók között.

A sajtótájékoztatót követően kezdődik a konferencia. Előadó többek között Aczél Petra, Krúdy Tamás, Pelczné Gál Ildikó, Szalai Piroska, Mészáros Mónika, Frivaldszky Edit.

Magyar Kurír

(té)