Középiskolások segítségével oszt vacsorát a hajléktalanoknak a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2015. november 25., szerda | 12:07

Elindult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaszig közlekedő teajárata, amely minden este szendvicset és forró teát visz a főváros budai oldalán utcán élő hajléktalan embereknek. Az ételt önkéntes középiskolás diákok készítik, és a szociális munkások jelenlétében ők is osztják szét a helyszínen.


A teajárat a hét minden napján este 7 órakor érkezik megszokott helyére, a Bartók Béla út és Vasút utca sarkán a Szent Gellért-templomhoz. A kisbuszt mozgó orvosi rendelő kíséri, ahol a TAJ-kártya nélkül érkező betegeket is ellátják a szeretetszolgálat önkéntes orvosai.

Sok hajléktalan ember számára ez jelenti az egyetlen biztos étkezési lehetőséget ebben az időszakban. Az elmúlt években rendszerint ötven-hetven rászoruló kereste fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat járművét, az önkéntesek azonban mindennap legalább száz vendégre számítanak, így az átlagos napokon repetázásra is lesz lehetőség.

A szeretetszolgálat teajárata az iskolai közösségi szolgálat legkedveltebb helyszínei közé tartozik. A túljelentkezés miatt egy fiatal évente csak egyszer kerül sorra a teaosztó helyen. A középiskolások közt nagy számban vannak visszatérő önkéntesek is, akik azt követően is besegítenek, hogy már teljesítették az előírt ötvenórás szolgálatot. 2014-ben 1100-nál is több fiatal vett részt a szeretetszolgálat különböző intézményeiben szervezett programokon.

A teajáraton nemcsak középiskolás diákok, hanem az utcai gondozószolgálat szociális munkásai is jelen vannak. Ők olyan hajléktalan emberekkel kerülnek így kapcsolatba, akik egyébként nem keresik fel az intézményeket, személyes kapcsolattartással azonban sok esetben őket is sikerül rábírni, hogy éljenek a szállók és más intézmények adta lehetőségekkel.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria