Közös otthonunk védelmében – Olajipari nagyvállalatok vezetőivel találkozott Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. június 14., péntek | 20:43

Ferenc pápa a IV. Piusz házban fogadta június 14-én a világ olajipari nagyvállalatainak vezetőit, akik az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma által szervezett találkozón vesznek részt. A tanácskozás témája: „Az energetikai átmenet és közös otthonunk védelme”.

Ferenc pápa beszéde elején a találkozó célját abban jelölte meg, hogy a szakemberek konkrét lépéseket tegyenek Földünk megóvása érdekében. Az utolsó pillanatban vagyunk – szögezte le –, mert a jelenlegi környezeti válság az emberiség nagy családjának jövőjét fenyegeti. Sokáig nem vettük kellőképpen figyelembe a rendelkezésre álló tudományos kutatásokat, és most szembe kell nézni az átlaghőmérséklet emelkedésének katasztrofális következményeivel. Ezzel a fenyegető veszéllyel szemben megfelelő intézkedéseket kell hozni – hangsúlyozta a pápa.

A környezeti válság első kárvallottjai a szegények, amit abból is lehet látni, hogy a hurrikánok, a szárazság, az áradások és az egyéb szélsőséges időjárási jelenségek döntő mértékben őket sújtják. Éppen ezért kell odafigyelni egyre erősödő kiáltásaikra. A veszély másodsorban a jövendő nemzedékeket érinti, akiknek nem kellene a mi generációnk okozta károkat megfizetniük.

Ferenc pápa beszédében három szempontot ajánlott megfontolásra. Elsőként a hagyományos energiahordozók helyettesítésének korrekt folyamatára van szükség, amit már a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény is sürgetett. Figyelembe kell venni a változás társadalmi és munkaerőpiaci következményeit, ami azt jelenti, hogy csökkenteni kell a társadalmi egyenlőtlenségeket és növelni kell azok életminőségét, akiket leginkább sújt a klímaváltozás.

A fosszilis tüzelőanyagok árát meghatározó politikának döntő szerepe van annak a tudatosításában, hogy az emberiségnek észszerűen kell használnia a természeti erőforrásokat. A felelőtlen szén-dioxid-kibocsátás óriási terhet rak az utánunk jövő nemzedék vállára.

Harmadik szempontként Ferenc pápa a nyilvánosság fontos szerepét hangsúlyozta, mert ez elősegítheti, hogy a gazdasági erőforrásokat ott hasznosítsák, ahol a legnagyobb hasznot lehet várni tőlük. A nyitott, átlátható, tudományosan megalapozott és szabályozott kommunikáció mindnyájunk érdeke, mert ez lehetővé teszi a tőkebefektetést olyan területeken, melyek a legtágabb lehetőségeket kínálják az ember teremtő és megújító szelleme javára, miközben védelmezik a környezetet és újabb munkahelyeket teremtenek.

Beszéde végén Ferenc pápa hangsúlyozta: Itt az ideje annak, hogy megtegyük a szükséges lépéseket. Tovább nem várakozhatunk, a klímaváltozás eltökélt magatartást igényel mindannyiunktól, és az Egyház teljes mértékben elkötelezett abban, hogy kivegye ebből a részét. „A civilizáció ugyan energiát igényel, de az energia használata ne tegye tönkre a civilizációt” – utalt Ferenc pápa a Laudato si’ kezdetű enciklikájára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria