Közösségi házat nyit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a tatabányai Mésztelepen

Hazai – 2014. február 12., szerda | 16:23

Közösségi házat nyit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a tatabányai Mésztelepen. A Szeretetszolgálat, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata és az E.ON Hungária Zrt. szoros együttműködésben rehabilitációs program indult a területen.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2013 áprilisában indította el Jelenlét programját a tatabányai Mésztelepen. A komfort nélküli bérlakásokban 1200 ember él nehéz anyagi körülmények között.

A szeretetszolgálat kezdeményezésére született meg a három szervezet együttműködése, ami elsősorban szociális szempontból közelíti meg a telepen felmerülő súlyos problémákat. Az elmúlt időszakban a telepen élő családok életét gyökeresen átalakító változások következtek be az átgondolt s egymásra szorosan épülő programelemek bevezetése következtében.

A Máltai Szeretetszolgálat két szociális munkása folyamatosan jelen van az itt élő emberek között, hogy integrációjukat, felzárkózásukat elősegítse, s hogy a telepen történő változásokról tájékoztassa s arra felkészítse az ott élő embereket.

A tatabányai önkormányzat teret és lehetőséget ad a programnak; rendelkezésre bocsátotta a közösségi ház épületét, ahol a telep megismerését követően gyermek- és adósságkezelési programok indultak, közösségépítő és környezetrendező tevékenységek kezdődtek.

Az áramszolgáltató átalakította a telepen működő hálózatát, a háztartások előre fizetős mérőórákon keresztül juthatnak áramhoz, s lehetőséget biztosít a tartozások rendezésére. Ahhoz, hogy az átalakítás minden háztartásban megtörténhessen, az önkormányzat lehetőséget biztosított a jogcím nélküli lakáshasználóknak adósságuk rendezésére, és az újbóli bérleti szerződés megkötésére, szigorú fizetési szabályok mellett. 

Az önkormányzattal közösen, a Belügyminisztérium támogatásával modellprogram indult 2013 novemberében, melynek köszönhetően 22 helyi lakost sikerült közmunka-programba bevonni. A program részeleme a városban keletkezett zöld hulladékok gyűjtése, s ily módon a közterek tisztántartása. Az összegyűjtött nyesedékfákat a hamarosan induló, a kiemelt támogatásból megvalósuló brikettáló üzem fogja feldolgozni. Az így előállított tüzelőt a rászoruló családok kedvezményes áron vásárolhatják meg Tatabányán.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Magyar Kurír