Közösségi programok a korai iskolaelhagyás megelőzése érdekében

2018. szeptember 26., szerda | 14:17

A roma lányok korai iskolaelhagyása megelőzésének támogatására hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából. A kokadi egyházközség pályázati programjában helyi, álmosdi és bagaméri diáklányok vesznek részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A pályázat a hátrányokkal küzdő, elsősorban roma lányok iskolai lemorzsolódásának csökkentését és továbbtanulási esélyeik növelését célozza. További cél a lemorzsolódással veszélyeztetett lányok tanulási motivációjának és családjaik tanulást szorgalmazó magatartásának erősítése, családalapítási és gyermekvállalási életkoruk későbbre halasztása, egészségi állapotuk javítása, valamint áldozattá válásuk valószínűségének csökkentése.

A kokadi egyházközség „A hátrányokkal küzdő roma lányok esélyeinek növelése Kokadon” pályázatában húsz lány vesz részt. Mentorok közreműködésével segítik őket a tanulásban, különböző egyéni problémáik megoldásában, szabadidejük hasznos eltöltésében és az életre való felkészítésükben.

A fiatalok kis- és nagycsoportos foglalkozásokba kapcsolódhatnak be, amelyeken adott témákról beszélgetnek. Szüleiket és testvéreiket is bevonják, hogy minél szorosabb kapcsolat alakuljon ki a gyerekek és a mentorok, valamint a csoport tagjai, illetve az érintett családok között. Igyekeznek meghívni őket az egyházközségi programokba is, amelyeket Jaczkó Dániel atya koordinál.

A programban kulturális programok (mozi-, színházlátogatás), valamint egészségügyi szűrővizsgálatok is szerepelnek, miként egy bűnmegelőzési előadás-sorozat is, elsősorban az áldozattá válás megakadályozása és megelőzése céljával.

A diáklányok augusztusban négynapos erdei táborban vettek részt Hármashegyalján, ahol többek között az állat- és növényvilággal ismerkedhettek. Nagyon élvezték a sólyomreptetést, amit ki is próbálhattak.

Iskolakezdésre fejenként körülbelül 150 ezer forint értékben kaptak tanszereket, ruhákat, iskolatáskát, cipőket, kabátot és sok apróságot.

Szeptember 22-én a nyíregyházi állatparkban jártak, ami legtöbbjük számára felejthetetlen élmény volt, mert sokan most voltak először állatkertben.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat