Közösségi termet áldottak meg Miklósváron

Külhoni – 2021. december 8., szerda | 15:22

December 6-án délután ünnepelték az egyházközség búcsúját a Kovászna megyei Miklósváron. A szentmisét Hajdú János sepsiszentgyörgyi főesperes celebrálta. Ezt követően került sor az újonnan elkészült multifunkcionális terem megáldásra, majd a gyerekek énekekkel és versekkel fogadták a Mikulást.

Az új multifunkcionális terem avatásán Jakab István Barna, Kovászna megye tanácsának alelnöke, valamint Benedek Huszár János, Barót polgármestere mondott beszédet. A közösségi helyet Hajdú János áldotta meg.

Két évvel ezelőtt, 2020-ban kezdődtek a munkálatok, amihez magyarországi pályázati támogatást is kaptak a miklósváriak. Eredetileg tornatermet terveztek, de végül multifunkcionális terem készült, mely alkalmas a legkülönfélébb közösségi programok megszervezésére és lebonyolítására.

*

Erdővidék huszonegy falva közül Miklósvár az egyetlen, ahol a katolikusok többségben vannak. A település valamikor grófi székhely volt, a Kálnokyak kastéllyal, sok szántó- és erdőterülettel rendelkeztek. Jelenlétük meghatározta a falu életét és mentalitását. Ma is itt él a Kálnoky család legfiatalabb grófja, Kálnoky Tibor. A reformáció idején a falu reformátussá lett. 1717-ben gróf Kálnoky Ádám hatására a falu lakossága visszatért a katolikus hitre, s máig a katolikusok vannak többségben Miklósváron, szigetként a protestáns környezetben. A miklósvári plébániához tartozó, protestáns többségű leányegyházak: Apáca (evangélikus), Bölön (unitárius többség), Ürmös (unitárius), Nagyajta (unitárius), Középajta (református), Szárazajta (református).

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria