Közösségteremtés a kisvárdai hittanos táborban

Kishírek – 2019. július 10., szerda | 12:31

A június 17-étől 21-éig tartó programon Kisvárda és a környező települések nevezetességeit ismerhette meg tizenhárom timári görögkatolikus gyermek.

Hétfőtől péntekig voltak Kisvárdán a gyerekek, „akik a templom és az iskola falain túl is szeretnének jó közösséghez tartozni – mondta a táborvezető, a Timáron szolgáló Revák István atya. A táborozók megnézték a település könyvtárát, a római katolikus templomot; lovasfogattal érkeztek a várhoz a kisvárdai kuruc hagyományőrzők fogatával, Szeregnyi György irányításával. A fiatalok Szalay Attilának köszönhetően megismerték a Harris-ölyvet; majd Szent Liturgián vettek részt a görögkatolikus templomban.

Hittanos tábor az elnevezése, a cél pedig az, hogy olyan közösséghez tartozzanak, amely kiszakítja őket a szoba falai, az internet és a technikai vívmányok fogságából – fejtette ki a táborvezető. Hozzáttete: „Szeretnénk megadni nekik azt az élményt, amit a természetben megtapasztalhatnak. Ez egy hittanos tábor, amely mögött erkölcsi tartalom és szándék is van. Istenről, erkölcsről, hazáról, értékekről beszélgetünk, de nagy gondot fordítunk a szabadidős tevékenységekre is, ezért társas- és csapajátékok, közösségteremtő tréningek, kötetlen beszélgetések is szerepelnek a programok között, a tábortűz mellett pedig bemutatták a Szentírás-ismertetés alapján készített előadásukat.

Szeretnénk, ha a szomszédos egyházközségek gyerekei megismernék egymást, és barátságok szövődnének, hiszen közösségteremtő alkalom is egy ilyen együttlét. A közösségi élet mindennapjait maga a közösség formálja, a gyerekek kiélhetik kreativitásukat és olyan programokat szervezhetnek, amelyekkel a helyi közösség hasznos tagjaivá válhatnak. A közösségteremtő erőt hazaviszik, összekovácsolják az otthoni közösséget, és ezzel a települések egyházközségeiben is tovább erősödhet az együvé tartozás érzése” – hansúlyozta Revák István atya.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye; Vincze Péter/szon.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria