Közzétették Ferenc pápa szeptember 20-i assisi látogatásának programját

Ferenc pápa – 2016. szeptember 5., hétfő | 9:03

Szeptember 18. és 20. között tartják Assisiben a vallások közti béketalálkozót. Az idén 30. alkalommal megrendezett esemény mottója: „Szomjazzuk a békét. Vallások és kultúrák párbeszédben”. A Szent Egyed közösség által szervezett találkozó zárónapjára ellátogat Ferenc pápa is.

Az első béketalálkozóra II. János Pál pápa kezdeményezésére került sor 1986-ban, amikor Assisibe hívta imádságra a különböző vallások képviselőit.

A tervek szerint a pápa szeptember 20-án délelőtt fél 11-kor indul útnak helikopterrel a Vatikánból. 11 óra után érkezik Assisi sportpályájára. Itt Domenico Sorrentino érsek, valamint Umbria tartomány és Perugia megye elöljárói, illetve a város polgármestere fogadja.

Fél 12-kor érkezik a pápa az assisi szent konventbe, ahol a kolostor kusztosa, valamint I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, egy muszlim vallási képviselő, Justin Welby canterburyi anglikán érsek, II. Efrém, Antiochia szír ortodox pátriárkája, egy zsidó vallási képviselő és egy japán tendai (buddhista) vallási képviselő fogadja. Együtt vonulnak a kerengőbe, ahol az egyházak és a világvallások képviselői várják őket Umbria tartomány püspökeivel együtt.

Délben a Szentatya személyesen köszönti a vallási képviselőket.

Egy órakor a pápa együtt ebédel a jelenlévőkkel, az ebéden részt vesznek a közelmúltban, illetve most is zajló háborúkat átélt emberek is. Marco Impagliazzo, a Szent Egyed közösség elnöke megemlékezik I. Bartholomaiosz pátriárka megválasztásának 25. évfordulójáról.

Negyed 4-kor Ferenc pápa külön-külön találkozik I. Bartholomaiosz pátriárkával, a muszlim vallási képviselővel, Justin Welby anglikán érsekkel, II. Efrém szír ortodox pátriárkával és a zsidó vallási képviselővel.

16 órakor a Szent Ferenc-bazilika altemplomának különböző részein imádkoznak a békéért. Ekkor kerül sor a keresztények ökumenikus imájára.

17 órakor az ima után a résztvevők kilépnek a bazilikából, és találkoznak más vallások képviselőivel, akik más helyszíneken imádkoztak, és helyet foglalnak a téren felállított színpadon.

Negyed 6-kor a Szent Ferenc téren kezdődik meg a béketalálkozót lezáró program. Domenico Sorrentino, az Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadinói Egyházmegye püspöke köszöntőbeszédet mond. Ezt követően olyan vendégek tanúságtételét hallgatják meg, akik átélték a napjainkban zajló háborúkat. Felszólal I. Bartholomaiosz ortodox pátriárka, a muszlim és a zsidó vallási képviselő, a japán buddhista elöljáró és Andrea Riccardi professzor, a Szent Egyed közösség alapítója. Ezután kerül sor Ferenc pápa beszédére. Felolvassák a békefelhívást, amelyet különböző nemzetségű gyerekek visznek el a nemzetek vezetőihez. Csendesen imádkoznak a háborúk áldozataiért, majd a részt vevő vallási képviselők aláírják a békefelhívást és meggyújtanak egy-egy gyertyát, majd békecsókot váltanak.

Este fél 7-kor a Szentatya búcsút vesz a találkozó résztvevőitől, és autón a sportpályához megy, ahonnan várhatóan 19 órakor indul vissza helikopterrel a Vatikánba, ahová fél 8-kor érkezik meg.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria