Krisztus belém testesült – Gyémántmiséjét ünnepelte Szegedi László tápiósülyi plébános

Hazai – 2019. december 5., csütörtök | 18:02

Pappá szentelésének 60. évfordulóját ünnepelte Szegedi László sülysáp-tápiósülyi plébános november 30-án. A gyémántmisén koncelebrált Marton Zsolt váci megyéspüspök, Varga Lajos váci segédpüspök és több paptestvér.

A szentmisén részt vett többek között Czerván György, a térség országgyűlési képviselője, Horinka László sülysápi polgármester és az önkormányzati képviselő-testület tagjai, Sülysáp város és a környező települések lakosai.

A szentmise előtt az ünnepeltet méltatták: elsőként Szabó László köszöntötte a jubiláló lelkipásztort az egyházközség és a jelenlévők nevében, majd László atya életének főbb állomásait ismertette. Ezután Pajor András, a budapesti Kassai téri Szentlélek-templom plébánosa üdvözletét olvasták fel, amit Horinka László sülysápi polgármester, majd Czerván György térségi képviselő beszéde követett, aki egyben felolvasta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár levelét is. A köszöntőket Katona István nyugalmazott egri segédpüspök levelének felolvasása és Marton Zsolt megyéspüspök személyes hangvételű szavai zárták.

Szegedi László homíliájában egy rá nagy hatást gyakorló gyermekről beszélt, akiben meglátta Jézus Krisztust. Majd elmesélte pappá szentelését és papi életének két legfontosabb kegyelmét: Isten Fiának tevékenysége végtelenül értékes az Eucharisztiában, Jézus az átváltoztatást végző pappal azonosul és belé testesül.

„Krisztus nekem elsősorban nem barát, testvér, hanem megtestesült Isten, a bűnbe esett világ Megváltója, aki engem meghívott szolgálati és királyi papjának, társának, barátjának, testvérének a szent Egyházban, jegyesének a világ megváltásában. Jelmondatom: »Hűséges az Isten« (1Kor 10,13) papszentelésemkor azt jelentette, hogy pappá szenteltek állami tilalom ellenére. Ma azt jelenti, hogy egész életem minden eseményében belém testesült, azonosult velem, szolgál engem, hogy szolgálhassam Őt” – fogalmazott a gyémántmisés pap.

László atya egy másik tapasztalásáról, Isten országáról is beszélt: „A megtestesült Isten megélte a tökéletes szeretetet ebben a bűnbe esett világban és az élet kérdéseiben is. Igaz, nem írta elő kötelezően Isten országának törvényeit, de azt komolyan veszi, hogy képességeink szerint törekedjünk rá.”

A szentmise a Te Deummal és gyémántmisés áldással zárult, majd a plébániára vártak mindenkit szeretetvendégségre.

Szegedi Lászlót 1959. november 30-án szentelték fel titokban, azután, hogy hatvankét másik papnövendékkel együtt szentelés előtt kitették őket a szemináriumból, mivel megtagadták a békegyűléseken való részvételt. A szentelésre Budapesten, a Kassai téri Szentlélek-templomban került sor. Papi jelmondata emiatt is a „Hűséges az Isten” (1Kor 10,13) lett.

Lelkipásztori szolgálatának állomáshelyei Izsák, Tápiószele, Tápiószecső, Cserhátszentiván voltak, 1973-tól napjainkig Sülysáp plébánosa. Papi hivatásában, munkájában az Isten országának gondolata, a közösségépítés, az ifjúságpasztoráció és a munkatársnevelés lettek a fő motívumok, melyek mindenkor az Oltáriszentség és a Szűzanya mély tiszteletéből táplálkoztak. Szegedi László atya több teológiai témájú könyvet, hittankönyvsorozatot írt, tanított a váci főiskolán, emellett a Váci Egyházmegye ifjúsági referenseként szolgálta az egyházmegye ifjúságát az 1987-ben megszületett Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösségben kibontakozott karizmák által.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szentmisét kivetítették a plébánia nagytermében, illetve a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség Facebook-oldalán élőben is közvetítették; a felvétel utólag is megtekinthető.

A teljes prédikáció és további köszöntések az egyházközség lapjában olvashatók, ami elérhető ITT.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Szentgyörgyváry Szilveszter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria