Krisztus él! – Ifjúsági találkozót és zarándoklatot rendeztek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Hazai – 2020. augusztus 3., hétfő | 18:43

Július 24. és 26. között rendezték meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ifjúsági találkozóját és gyalogos zarándoklatát, amelyen közel száz fiatal vett részt, hogy együtt tegyenek tanúságot Krisztusról és a vele való növekedésről. A háromnapos programról Törő András, az egyházmegye ifjúsági referense írt beszámolót, amit szerkesztve közlünk.

A karantén, a járvány miatti életmódbeli változás rávilágított arra, hogy életünk folyamán nem a formák, a sémák számítanak. A formák segítenek ráirányítani a figyelmet a lényegre, de ha megragadunk ezen a szinten, akkor elveszítjük a lényeget. A mi Istenünk nem a templom, nem a zarándoklat, nem az ünnepélyek, nem az egyházi iskolák falainak Istene, hanem vándorlásunk társa. Nem egy eszme, nem egy tanítás, hanem élő valóság. A hitünk nem rendszer, nem tan, hanem találkozás. A tanítás felszíthatja a hitet, vezetheti, de nem élteti azt. Ami élteti, az a találkozás. Ezért fontosak az élmények, amelyekben megteremtjük a lehetőséget a találkozásra, Krisztus élő valóságának megtapasztalására.

Miért hangsúlyozzuk, hogy Krisztus él? Miért emelte ki ezt az üzenetet Ferenc pápa a fiatalokhoz írt apostoli buzdításában? Azért, mert Krisztus nem egy olyan közösséget akart, amelyik megemlékezik róla. A kereszt nem egy muzeális tárgy, amely egy történelmi eseményre utal, hanem a saját üdvösségtörténetünkre irányítja a figyelmet, amely a jelenben zajlik.

A Szentatya nem egy közleményt intézett a fiatalokhoz, hanem buzdítást, amely lelkesít és Isten irányába mozdít. A pápa olyan alapigazságokat közvetített ebben, amelyek örömhírt jelentenek az összes fiatalnak. Isten szeret téged, Krisztus üdvözít téged, Krisztus él!

Erre a három üzenetre fűztük fel az idei egyházmegyei ifjúsági „tábort”, amely a találkozások, a lelki programok, a kikapcsolódás, a zarándoklat, a csend, az ima és a beszélgetések alkalma volt a fiatalság számára.

Mit jelent valójában fiatalnak lenni? A Szentatya úgy fogalmaz: „Minden, amihez Krisztus hozzáér, fiatallá válik, ami pedig fiatal, az magában hordozza a növekedést, fejlődést és előrehaladást.” Ez utóbbiakra tehát csak az képes, aki hagyja, hogy Krisztus megérintse. Krisztusnak ezt az érintését tapasztaljuk meg akkor, amikor az élet szüntelen körforgásában találkozunk Istennel, önmagunkkal és embertársainkkal. Ezért volt az egyházmegyei ifjúsági program fontos eleme a zarándoklat, melynek során Levelekről gyalog érkeztünk Máriapócsra, hogy az úton együtt tapasztaljuk meg ezeket a találkozásokat.

A közös élményekkel azt szeretnénk elmélyíteni a fiatalokban, hogy ne merüljenek bele a panaszkodásba, ne időzzenek el a nehézségekben, hanem tekintsenek a Föltámadottra, aki él, aki győzött, aki örömre hív.

A hétvégén Palánki Ferenc megyéspüspök, az egyházmegye papjai és papnövendékei is jelen voltak, akik lelki beszélgetésekkel, rövid elmélkedésekkel, imádságokkal, szentmisével és közösségi játékokkal járultak hozzá az élményekhez.

A találkozón elhangzott néhány elmélkedésről az egyházmegye honlapján olvasható összefoglaló.

A tervek szerint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodája számos programmal jelentkezik a jövőben is.

Az egyházmegye fiataljainak szervezett zarándoklattal egybekötött ifjúsági találkozó megrendezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Nyeste Tamás papnövendék

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria