Krisztus keresztje által kapunk erőt – Veres András megáldotta a felújított tatai nagytemplomot

Hazai – 2020. szeptember 16., szerda | 11:53

Veres András győri megyéspüspök szeptember 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a külsőleg felújított Szent Kereszt felmagasztalása-plébániatemplomot Tatán. A szentmisén koncelebrált Havassy Bálint László plébános és Markovics Milán Mór tábori lelkész.

Nekünk, keresztényeknek feladatunk, hogy nagyon tudatosan vállaljuk Jézus Krisztus keresztjét. Ott, ahol élünk és dolgozunk, helyezzünk el keresztet hitvallásunk jeleként – buzdította az egybegyűlteket szentbeszédében a főpásztor.

A kereszt számunkra nem csupán jelkép, nem csak a krisztusi keresztáldozatra való emlékezés. Ha gyakran tekintünk Jézus Krisztus keresztjére, új életszemlélet alakulhat ki bennünk.

Aki gyakran néz Krisztus keresztjére, egészen biztosan ki fogja tudni mondani még a legsúlyosabb szenvedés közepette is a költővel együtt: „Tudom és érzem, hogy szeretsz: / Próbáid áldott oltó-kése bennem / Téged szolgál, mert míg szivembe metsz, / Új szépséget teremni sebez engem” (Tóth Árpád: Isten oltó-kése).

Krisztus keresztje által kapunk erőt, bátorságot, hitet keresztjeink hordozásához. Attól kell segítséget kérnünk, aki a keresztfán megváltott bennünket.

Fontos, hogy a házastársak komolyan vegyék azt az örök igazságot, hogy minden együtt elviselt nehézség erősíti a szeretetet. Az együtt viselt kereszt könnyebbé válik, általa szeretetünk növekedhet egymás iránt – hangsúlyozta prédikációjában Veres András püspök.

* * *

A templomfelújítás terveit Markos Anikó tatai építész, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke készítette; a kivitelezést az ARTemisz & Sofia Építőipari Kft. végezte. A munkálatok közel másfél évig tartottak; mivel műemlékről van szó, a teljes homlokzati rekonstrukciót festő-, kő- és farestaurátor szakemberekre bízták.

A 2019 júniusában indult rekonstrukció során a festőrestaurátor feltárta a templom eredeti sárga színét, ennek megfelelően tervezték meg, választották ki több színminta felfestése után a két új színárnyalatot. A templom hat új toronyórával gazdagodott. Ezeket archív fényképek és a restaurátori kutatás alapján gyártotta egyedileg egy toronyórákkal foglalkozó cég. Az órák fekete számlapjai aranyozott mutatókat és számfeliratot kaptak.

A rekonstrukció során megújultak a templom kapui; a szakemberek megerősítették a különleges barokk fa tetőszerkezetet is.

A templombelsőbe új hangosítást, padfűtést, továbbá biztonsági rendszert szereltek fel. A világítás kiépítése, a villanyszerelési munkák után csak belső javítások történtek, mivel a belső tér teljes felújítása, restaurálása a jelen beruházásnak nem része, az későbbi feladat lesz.

*

A 18. század második felében épült copf (késő barokk) stílusú tatai nagytemplom a Győri Egyházmegyéhez tartozik. A Kossuth téren található épület Franz Anton Pilgram, Fellner Jakab és Grossmann József építészek munkáját dicséri. A kéttornyú templom belső terének kialakítása többek között Mohl Adolf, Gött Antal, Schweiger Antal, illetve Mes György János nevéhez fűződik.

Az 1990-es évek végére a templom állaga leromlott. A több lépcsőben megszervezett renoválás keretében először a tető felújítását végezték el. A 2000-es évek elején megtörtént a templom vakolása is, a meglazult toronysisakokat pedig 2009 és 2010 folyamán építették újjá, vörösréz lemezzel burkolva.

A templom melletti térrész 2011 óta II. János Pál pápa nevét viseli.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Domokos Attila/Tata Város Önkormányzat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria