Krisztus végtelen szeretetét ünnepeljük – Megújult a nagymarosi plébániatemplom

Hazai – 2019. október 4., péntek | 11:51

Templombúcsú keretében áldotta meg szeptember 29-én Marton Zsolt váci megyéspüspök a nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-plébániatemplom kívül-belül felújított épületét.

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen” – a váci megyéspüspök az ünnepen felolvasott evangélium kulcsmondatának nevezte ezt a mondatot, mert, mint fogalmazott, Isten irántunk való végtelen szeretetét fejezi ki.

Marton Zsolt a templombúcsúról mint a megtérés és az újrakezdés ünnepéről elmélkedett. „A templom búcsúja alkalom arra, hogy szembenézzünk eddigi életutunkkal, föltéve a kérdést magunknak: valóban megtértünk-e, és igazi építőkövei vagyunk-e Krisztus nagymarosi egyházának. A búcsú ünnepe lehetőség arra, hogy újból átadjuk az életünket Jézusnak, újból és mélyebben elköteleződjünk a közösség életében.” 

A főpásztor felelevenítette a templom történetét is, majd a titulusa – Szent Kereszt felmagasztalása – történelmi kialakulásáról beszélve rámutatott, maga az ünnep a Szent Keresztfát dicsőíti, üdvösségünk eszközét, melyre az Urat fölfeszítették, és ahol „mindenkit magához vonzott”.

A szemünk annyira hozzászokott a kereszt látványához – ott van a templomtornyokon, temetőkben, régi házak homlokzatán, szobánk falán és ékszereken is –, hogy elfelejtjük: roppant kegyetlen kínzóeszköz volt az ókorban. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor döbbenünk rá, milyen hatalmas a Megfeszített szeretete irántunk. A szenvedés jeléből a dicsőség jele lett, az Emberfia jele, amely az utolsó napon föltűnik az égen. A Szent Kereszt fölmagasztalásának ünnepén Jézus Krisztus irántunk való végtelen szeretetét ünnepeljük – emlékeztetett a püspök.

A szentmisét követően Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára mondott köszöntőt. A munkálatokról Heininger Ferenc kivitelező, Tarr György festőművész és Schwartz Rezső szobrászművész-restaurátor beszélt.

Ezt követően Marton Zsolt személyes élményein keresztül méltatta a restaurátorok munkáját, illetve szólt a püspökszentelési jelmondatáról, a választott címeréről, valamint jövőbeli terveiről is. Mivel részt vett a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó szervezésében, ezáltal a nagymarosi közösség életében is, a közelgő őszi nagymarosi találkozóról is szólt.

A búcsúünnepen a püspök nemcsak a megújult templomot áldotta meg, hanem a térre felsorakoztatott járműveket is, a személygépkocsitól a babakocsin keresztül a kerékpárokig és a rollerekig.

Az egész napos búcsú keretében sor került még a templom bemutatására, toronylátogatásra, színes gyermekprogramokra, illetve egyházzenei koncertre és dicsőítésre.

A nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-plébániatemplom történetéről ITT olvashatnak.

Az idei őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozózóval kapcsolatban ITT kaphatnak információkat.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Kovács Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria