Krisztushoz vezetni az embereket – Templommegáldás Bucsuban

Hazai – 2019. október 22., kedd | 9:48

Október 20-án, vasárnap Székely János megyéspüspök megáldotta a felújított bucsui templomot.

Az elmúlt években szüntelen munkálatok folytak a Szent Mihály főangyal tiszteletére szentelt bucsui templomban: 2012-ben felújították az épület tetőszerkezetét, és parkosították a környezetét; 2013-ban a fő- és mellékoltárt, valamint a barokk szószéket res­taurálták. 2019-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megújultak a nyílászárók és a templom külseje, rézborítást kapott a torony, a hívek adományából megújult a teljes templombelső, az elektromos hálózat és a harangszerkezet; feltárták továbbá a középkori, 1860-ban befalazott kórusfeljárót.

A ráfordított kilencmillió forint pályázati forrást négymillió forint püspöki támogatás egészítette ki – ismertette Perger Gyula toronyi plébános a vasárnapi ünnepi szentmisén, október 20-án.

A jeles eseményre a toronyi plébániához tartozó valamennyi településről érkeztek hívek, hogy osztozzanak a bucsuiak örömében.

„Talál-e az Emberfia hitet a földön, ha újra eljön?” – Az evangéliumban elhangzó kérdéssel kapcsolatban Székely János megyéspüspök homíliájában kifejtette: sokan úgy élnek a világban, hogy azt mondják, nincs szükségük Istenre, sőt úgy gondolják, hogy nem is létezik. A mai ember körülvette magát sok technikai eszközzel, kényelemmel, és nem lát mást, csak önmagát. Nem tudja kinyújtani a kezét egy valós, másik ember felé, nem tud segítséget nyújtani.

A nyugati embernek az Istentől való eltávolodása régóta tart. A 14. századi nominalizmussal kezdődött mindez, ami azt hirdette, hogy a világot, a valóságot, annak mélységét, hogy mi a világ oka és célja, mik az erkölcsi törvények, amiket Isten belerejtett a világba, nem tudjuk megismerni – szögezte le a főpásztor.

Persze inkább arról volt már akkor is szó, hogy az ember nem megismerni, hanem használni akarta a világot, úgy, ahogy maga akarta: korlátok nélkül, ahogy neki tetszik. Ez folytatódott az ipari forradalom idején a gazdaságban, majd a 20. században a szexualitással kapcsolatban is – hangzott el a szentbeszédben.

Az ember nem lát mást, csak önmagát, és nem akarja látni az Isten által a világba beleültetett rendet. Az ember akkor tud boldogulni, ha harmóniában él azzal a renddel, amelyet a Teremtő belerejtett a világba – hangsúlyozta a szombathelyi megyéspüspök.

Hozzátette: a templom arra való, hogy Isten szemével lássunk, meghalljuk az Isten hangját, megtisztuljunk a bűnbánat szentségében.

Székely János püspök szentbeszédét meghallgathatják ITT.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria