Különleges bicentenárium Baktakéken

Kishírek – 2022. június 8., szerda | 15:30

A baktakéki görögkatolikus templombúcsút ünnepelték június elején a Cserehátban fekvő, a Miskolci Egyházmegyéhez tartozó településen. Az ünnepi alkalommal áldották meg a felújított közösségi teret is.

„Fényes ünnepre gyűltek össze a Baktakéki Görögkatolikus Parókia és a környékbeli települések hívei. Az idei templombúcsú nemcsak arra adott alkalmat, hogy a templomunk több éve halasztott 200. születésnapját megünnepeljük, hanem hogy a Jóisten áldását kérjük a megújult közösségi terünkre és karitász felzárkóztató központra” – mondta az ünnepi eseményen Varga Csaba baktakéki helyettes lelkész.

A település templomát 1820-ban szentelték fel, mennybemenetel ünnepén. Kétszáz évvel később az éppen akkor fennálló járványügyi helyzet nem tette lehetővé ennek az évfordulónak fényes ünneplését.

Az idei templombúcsú fényesebbre sikerült. Az egy éve kezdődött munkálatok során felújított parókiaépületet is most áldották meg.

„Krisztusod megjelenése által üdvöt szereztél Zakeus házának: magad áldd meg e hajlékot” – hangzott el a papi imádság a házszentelés szertartásán, melyet a Szent Liturgiát követően tartottak meg. Mindkét szertartást főtisztelendő Juhász Géza elsőhelynök végezte.

Baktakéken a közösségi tér és karitász felzárkóztató központ a parókiaépület alsó szintjét helyezkedik el. Kormánytámogatási projekt keretében (EGYH-RKI-20-0004) a padlózat cseréje, a falak javítása és festése, a belső födém hőszigetelése és a teljes belső térben nyílászárók cseréje, valamint energetikai korszerűsítés is megvalósult, a szükséges kiegészítő és javítási munkákkal együtt.

A helyieken kívül az elszármazottak, valamint a szomszédos községben élők, „mondhatni a vidék apraja-nagyja részt tudott venni ezen a lélekemelő eseményen” – összegezte a jeles alkalmat Varga Csaba atya.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria