Különleges koncertet és utat szerveznek az isonzói csaták áldozatainak emlékére

Kultúra – 2019. február 16., szombat | 12:01

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom kulturális központban részese lesz az isonzói csaták áldozatainak emlékére rendezett koncertnek, melyen Avgust Ipavec zeneszerző, katolikus pap művét adják elő. A koncerthez kapcsolódva tematikus utat szerveznek.

A szlovén, olasz, osztrák és magyar művészek bevonásával megvalósuló, közel 250 művésszel létrejövő nagyszabású koncerten Avgust Ipavec szlovén zeneszerző, katolikus pap A Zöld smaragd színei – Elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el.

Avgust Ipavec zenéje az Isonzó völgyének csodás szépségét idézi fel, amelyet az I. világháborúban harcoló katonák emberi ésszel felfoghatatlan szenvedése torzított el, s amely szenvedést a szimfonikus költemény megrázóan adja vissza. A mű egésze az együttérzés kifejezése az akkor élt emberek megpróbáltatásai iránt, az alkotó legmélyebb érzelmeiből fakad, aki maga is arról a vidékről származik.

A művet kilencventagú szimfonikus zenekar és további százötven fellépő – tánckarok és kórus – közreműködésével mutatják be. A zene közben a fronton harcoló katonák leveleiből olvasnak fel részleteket, valamint költemények hangzanak el színészek előadásában, többek között Simon Gregorčič szlovén költőnek a közelgő háború szörnyűségeit drámai hangon előrevetítő, 1879-ben írott Soča (az Isonzó folyó szlovén neve) című költeménye. A szlovén köztársasági elnök tiszteletbeli védnökséget vállalt a koncert fölött.

A koncertről a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara honlapján olvashatók részletek.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara szeretné, ha minél több magyar néző is lenne a koncerten, ezért egy kétnapos, a világháború eseményeihez kapcsolódó tematikus utat szervez a Koczka Tours Utazási Irodával közösen, melynek résztvevői tiszteletjegyet kapnak a koncertre.

Az út során részletesen megismerhetik az érdeklődők az isonzói csaták eseményeit, ami hazánk egyik nagy nemzeti tragédiája volt. A koncert előtt lesz alkalom városnézésre Szlovénia fővárosában, Ljubljanában. A hazaúton Szlovénia legrégebbi városába, a Dráva menti Ptujba is ellátogatnak a résztvevők. A városnézés során megtekintik többek között a Dráva-tornyot, a Szent György-templomot, a domonkos kolostort és a reneszánsz várat is.

További információ a Koczka Tours Utazási Iroda honlapján.

Forrás és fotó: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria