Lakásotthonban élő gyermekek keresztelője Bekecsen

Hazai – 2020. június 30., kedd | 9:00

Június 24-én, Keresztelő Szent János születésének ünnepén a bekecsi egyházközségben a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény megyaszói lakásotthonaiban élő hét gyermeket részesítette a keresztség, a bérmálás és az Eucharisztia szentségében Orosz Atanáz püspök.

Szabó Roland parókus és Polyák Péterné tisztelendő asszony segítségével a gyermekek hosszú, alapos felkészülés után érkeztek el ahhoz a naphoz, amikor a beavató szentségekben részesültek és az Egyház tagjaivá váltak. Június 24-én nemcsak Keresztelő Szent János születését ünnepelték, hanem ők is újjászülettek a Szentlélek kegyelme által.

A szertartás során sok különleges mozzanatra csodálkoztak rá a gyermekek: nem sejtették, hogy a püspök le fog hajolni előttük, és megkeni a fejüket, a kezüket és a lábukat olajjal, és hogy a kereszteléskor ténylegesen leöntik a fejüket bő vízzel. A bérmálási szertartás végén fehér ruhába öltöztek. Látszott rajtuk, hogy nagyon nagy élmény volt számukra a beöltözés – írta beszámolójában Mikita Gábor papnövendék.

A keresztség és a bérmálás szentségének vétele után közös Szent Liturgián vettek részt, melynek során az Eucharisztiát is magukhoz vették.

Az apostoli szakaszban a megkereszteltek lelki biztatása és a szentség komolyan vételének figyelmeztetése hangzott el Szent Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből. Homíliájában Orosz Atanáz püspök arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy ezek a szentségek eltörölhetetlenek; mint pecsét, úgy égnek bele az emberbe, így kapnak sok kegyelmet és a Szentlelket, aki segíti őket az élet minden területén. A főpásztor a Szentírás szavaival arra buzdította őket, hogy legyenek szentek és kövessék Jézus Krisztus tanítását.

A liturgia után Szabó Roland parókus agapéra hívta meg a szentségben részesülő gyerekeket és vendégeiket.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria