Lángba borult a nantes-i székesegyház egy része

Kitekintő – 2020. július 18., szombat | 11:01

Július 18-án, szombaton reggel hatvan tűzoltó érkezett a helyszínre. Egyelőre nem tudni, mitől gyulladt ki a nyugat-franciaországi Nantes 15. századi székesegyháza. Sokan egyből a Notre-Dame égésének tanulságait emlegetik; de 2015-ben kigyulladt a nantes-i Szent Donát-templom is.

A tűzoltók közlése szerint a tűz a székesegyház belsejében ütött ki. A helyszínre hatvan tűzoltót vezényeltek. A legfrissebb hírek szerint sikerült lokalizálni a tüzet.

A polgármesteri hivatal egy tisztviselője, aki neve elhallgatását kérte, elmondta, hogy a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban reggel csaptak fel a lángok, 7.44-kor érkezett a riasztás, háromnegyed óra alatt sikerült füstté szelídíteni a tüzet. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta, de a francia sajtó nem zárja ki a szándékos gyújtogatást.

A francia állami televízió felvételén az volt látható, hogy füst gomolyog a 15. századi gótikus épület homlokzatán, a két torony között, a rózsaablakon át.

A székesegyházban volt már egy komoly tűz 1972-ben. Tizenhárom évi restaurálás után 1985-ben adták át a felújított épületet.

*

A Péter és Pál apostolról elnevezett székesegyház építése 1434-ben kezdődött, de végül csak 1891-ben szentelték fel.

2015-ben a nantes-i Szent Donát-bazilika gyulladt ki. A tüzet feltehetően a tetőn dolgozó munkások okozták. Órákba telt, amíg sikerült megfékezni a lángokat.

A mostani tűzeset felidézi a párizsi Notre-Dame tavalyi égését is: a tűz a tetőzetet rongálta meg, és leomlott a huszártorony.

Forrás: InfoStart.hu

Fotó: EuroNews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria