Láthatatlan segítők – Kihirdették a Jószolgálat díj 2020-as nyerteseit

Hazai – 2020. július 10., péntek | 17:30

Minden eddiginél több jelölt és közönségszavazat érkezett a Jószolgálat díj 2019/2020-as évadában. A Twickel-Zichy Mária Terézia Közhasznú Alapítvány által már negyedik alkalommal meghirdetett kezdeményezés célja elismerni és minél szélesebb körben megismertetni a szociális szektorban dolgozó szervezeteket és önkéntes segítőket, civil közösségeket.

A 2019 őszén közzétett felhívásra több mint 800 jelölés érkezett. Idén először lehetett határon túli közösséget vagy szereplőt is javasolni. A díj önkéntes kategóriájában ismét a közönség dönthetett az elismerés odaítéléséről. A tavaszi szavazás során több mint 17 000 voks érkezett. A szakmai zsűri és a közönség által kiválasztott díjazottak idén a koronavírus okozta nehézségek miatt a díjakat postai úton vehették át, a támogatást pedig a nyár folyamán kapják meg.

Az ünnepélyes díjátadót nem rendezhették meg, a kezdeményezés meghirdetője, a Twickel-Zichy Mária Terézia Közhasznú Alapítvány kuratóriuma ugyanakkor a szociális ágazatban tevékenykedők iránti társadalmi felelősségvállalás jegyében úgy döntött, rendezvény nélkül is igyekeznek minél előbb eljuttatni a jutalmakat a nyerteseknek, ezzel is segítve tevékenységüket, munkájukat. Főként, hogy ezek a szervezetek, személyek – saját területükön – jelentős feladatot vállaltak a koronavírus-járvány időszakában is a rászorulók megsegítésében.

„Megható volt látni, hogy ezek a szervezetek, közösségek, önkéntesek ebben a nehéz helyzetben is iránytűként jártak előttünk, példaértékűen fordultak embertársaik felé. Ilyenkor sokszor eszembe jut édesanyám, aki szeretetével és alázatával gondoskodott a rászorulókról. Ezért is fontos számomra, hogy ebben a nehéz időszakban adjuk át – ha ilyen keretek között is – ezt a rangos elismerést, észlelhetővé téve mindazt a jót, amit megtehetünk egymásért” – emelte ki Báró Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Közhasznú Alapítvány alapítója.

A Jószolgálat díjat 2016 őszén hirdették meg először azzal a céllal, hogy elismerjék és minél szélesebb körben megismertessék a szociális szektorban dolgozó szervezeteket és önkéntes segítőket, civil közösségeket. A kezdeményezés évről évre egyre népszerűbb, ezt bizonyítja az idei igen magas jelölésszám és a beérkezett közönségszavazási voksok mennyisége is.

A 2019/20-as évadtól bevezették a külhoni vándor-díj kategóriát. A hazai és a határon túli jelölésekkel együtt több mint 800 javaslat érkezett, ezek közül választhatta ki a szakmai zsűri az idei nyerteseket. Az önkéntes kategóriákról ismét a közvélemény határozhatott. A szakmai zsűri által felterjesztett jelöltek közül a lakosság dönthette el, kik legyenek a kategória nyertesei. A tavaszi online voksolás keretében több mint 17 000 szavazat alapján választották ki az év önkéntes segítőjét és civil közösségét – hangsúlyozta Gáspár Judit, a Twickel-Zichy Mária Terézia Közhasznú Alapítvány szóvivője.

A Jószolgálat díj 2019/2020-as évad díjazottjai

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória:
Oberth József Zámbó Attiláné

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória:
S.O.S. Krízis Alapítvány Szimbiózis Alapítvány Down Alapítvány

Életműdíj:
Csipák Péterné

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória:
Molnár Imréné
Puskás Kata Szidónia

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória:
A kívánság

Külhoni vándor-díj:
Sipos József (Kárpátalja)

A szakmai zsűri által odaítélt díjak esetében az életműdíj 1 millió forintos, a szervezeti kategóriák díjai 2 millió forintos, míg az egyéni és külhoni kategóriák fejenként 500 ezer forintos anyagi elismeréssel járnak. A közönségszavazás keretében kiválasztott díjazottak az önkéntes közösség kategóriájában 1 millió forintos, míg az egyéni díjazott kategóriájában fejenként fél-fél millió forintos elismerésben részesülnek. A pénzbeli díjak mellett a szervezők médiakampánnyal (szervezett sajtómegjelenéssel) is segítik a díjazott szervezetek és önkéntesek megismertetését és tevékenységük népszerűsítését.

Forrás és fotó: Jószolgálat díj

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria