Látogatóközpontot hoznak létre Márton Áron püspök szülőfalujában

2017. április 7. péntek 09:47

Márton Áron-látogatóközpontot hoznak létre Csíkszentdomokoson, a szent életű római katolikus főpásztor szülőfalujában – adta hírül április 5-én a Krónika című erdélyi napilap.


A látogatóközpont tervezett helyszíne

A tervekről Lázár Csilla, a helyi Márton Áron Múzeum létrehozója és vezetője, valamint Karda Róbert polgármester tájékoztatta a lapot. A zarándokok fogadására tervezett létesítmény felépítéséhez a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága 50 millió forinttal járult hozzá.

Lázár Csilla felidézte: 2010-ben hozták létre a Márton Áron Múzeumot, és az évek során tapasztalatokat gyűjtöttek arról, hogy mit jelent a létesítmény működtetése és mire lenne még szükség ahhoz, hogy az intézmény hatékonyabban be tudjon kapcsolódni a környék zarándokturizmusába.

Az igazgató megjegyezte: a februári helyi konzultáció során megállapították, hogy egy turisztikai koordinációs központra van a legnagyobb igény. Ez olyan létesítmény lenne, amelyben az autóbusszal érkező turisták megpihenhetnek, ha pedig igénylik, részesülhetnek a környékbeli vendéglátóhelyek szolgáltatásaiból. A látogatóközpontban ugyanakkor konferenciákat tarthatnának, kiállításokat rendezhetnének. Hozzátette: a létesítmény nem fog versengeni a meglévő vendéglátóhelyekkel, hanem tevékenységével segíti majd őket.

„Most a falun a sor, hogy az államtitkárság támogatását a lehető legjobban használja fel, és működőképes létesítményt hozzon létre” – idézte a lap Lázár Csillát.

A múzeumigazgató elmondta: a helyi plébánossal megegyeztek abban, hogy az iskolával szembeni, egyházi tulajdonú területen építik fel a központot, amely a múzeumnak is helyet ad. A telekre tizenöt éves koncessziós szerződést kötnek az Egyházzal.

„Ha nem a funkciójának megfelelően működik a létesítmény, az Egyház felbonthatja a megállapodást” – szögezte le Lázár Csilla.

A terveket Tövissi Zsolt csíkszeredai építész és csapata készíti. A tervezők régi épületelemeket is felhasználnának a tér kialakításában. A tervek megvalósítása érdekében hamarosan adománygyűjtést szerveznek Csíkszentdomokoson. A magyar kormánytól kapott támogatással 2018 végéig kell elszámolni – írta a Krónika.

Forrás: MTI

Fotó: Krónika.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: zarándoklat
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat
felkesziteni-az-orok-eletre-nyary-zsigmond-igazgato-25-eves-szent-gellert-iskolarol
Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgettünk.

2018. szeptember 22. szombat