Látogatóközpontot hoznak létre Márton Áron püspök szülőfalujában

2017. április 7. péntek 09:47

Márton Áron-látogatóközpontot hoznak létre Csíkszentdomokoson, a szent életű római katolikus főpásztor szülőfalujában – adta hírül április 5-én a Krónika című erdélyi napilap.


A látogatóközpont tervezett helyszíne

A tervekről Lázár Csilla, a helyi Márton Áron Múzeum létrehozója és vezetője, valamint Karda Róbert polgármester tájékoztatta a lapot. A zarándokok fogadására tervezett létesítmény felépítéséhez a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága 50 millió forinttal járult hozzá.

Lázár Csilla felidézte: 2010-ben hozták létre a Márton Áron Múzeumot, és az évek során tapasztalatokat gyűjtöttek arról, hogy mit jelent a létesítmény működtetése és mire lenne még szükség ahhoz, hogy az intézmény hatékonyabban be tudjon kapcsolódni a környék zarándokturizmusába.

Az igazgató megjegyezte: a februári helyi konzultáció során megállapították, hogy egy turisztikai koordinációs központra van a legnagyobb igény. Ez olyan létesítmény lenne, amelyben az autóbusszal érkező turisták megpihenhetnek, ha pedig igénylik, részesülhetnek a környékbeli vendéglátóhelyek szolgáltatásaiból. A látogatóközpontban ugyanakkor konferenciákat tarthatnának, kiállításokat rendezhetnének. Hozzátette: a létesítmény nem fog versengeni a meglévő vendéglátóhelyekkel, hanem tevékenységével segíti majd őket.

„Most a falun a sor, hogy az államtitkárság támogatását a lehető legjobban használja fel, és működőképes létesítményt hozzon létre” – idézte a lap Lázár Csillát.

A múzeumigazgató elmondta: a helyi plébánossal megegyeztek abban, hogy az iskolával szembeni, egyházi tulajdonú területen építik fel a központot, amely a múzeumnak is helyet ad. A telekre tizenöt éves koncessziós szerződést kötnek az Egyházzal.

„Ha nem a funkciójának megfelelően működik a létesítmény, az Egyház felbonthatja a megállapodást” – szögezte le Lázár Csilla.

A terveket Tövissi Zsolt csíkszeredai építész és csapata készíti. A tervezők régi épületelemeket is felhasználnának a tér kialakításában. A tervek megvalósítása érdekében hamarosan adománygyűjtést szerveznek Csíkszentdomokoson. A magyar kormánytól kapott támogatással 2018 végéig kell elszámolni – írta a Krónika.

Forrás: MTI

Fotó: Krónika.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: zarándoklat
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat