Legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek

Kitekintő – 2019. október 10., csütörtök | 10:30

Leginkább a rendőrségben és a hadseregben, legkevésbé pedig az egyházakban és a pártokban bíznak a csehek – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a CVVM közvélemény-kutató intézet készített szeptemberben.

A közintézmények elfogadottságát vizsgáló legújabb felmérés azt mutatja, hogy az utóbbi időben csökkent a médiába, a szakszervezetekbe és a nem kormányzati, nonprofit szervezetekbe (NGO) vetett bizalom Csehországban.

A rendőrség és a hadsereg már évek óta tartósan listavezetők. Szeptemberben a rendőrségben a megkérdezettek 70 százaléka, a hadseregben pedig 69 százaléka bízott.

Magasnak minősíthető a bíróságokba és a bankokba vetett bizalom is, amely 58, illetve 54 százalékos.

A listát az egyházak, valamint a politikai pártok és mozgalmak zárják. Az egyházakban az emberek 24 százaléka, míg a pártokban 26 százaléka bízik.

A médiába vetett bizalom a tavalyi felméréshez viszonyítva minden területen néhány százalékkal romlott. A rádiónak a megkérdezettek 47 százaléka, a televíziónak 39 százaléka, az internetnek 40 százaléka, míg az írott sajtónak 35 százaléka hisz.

A nonprofit civil szervezetekbe vetett bizalom egy év alatt 36 százalékról 33 százalékra romlott.

A CVVM ismételten rákérdezett a különböző felmérések hitelességére is. Míg egy éve az emberek 51 százaléka tartotta hitelesnek a felmérések eredményeit, most csak 48 százalék.

Forrás: MTI

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria