Legyünk a teremtett világ őrei! – Áldoztatók és igeliturgiát tartók számára rendeztek képzést Pécsen

Hazai – 2020. szeptember 11., péntek | 9:00

A Laudato si’ enciklika üzenetének fényében szervezett képzést a Pécsi Egyházmegye Pasztorációs Irodája közel száz áldoztató és igeliturgiát tartó személy részére szeptember 5-én a Magtár Látogatóközpontban.

A képzési nap főelőadója Szép Attila püspöki irodaigazgató volt. Bemutatva az enciklikát beszélt a környezetvédelem helyzetéről is, globális kitekintéssel. A Földünket veszélyeztető és aggasztó jelenségek kapcsán ismertette az Egyház válaszát. Végezetül pedig az evangéliumban elhangzó „Mit tegyünk hát, testvérek?” kérdést feltéve, a környezetvédelmet segítő törekvéseket sorolta fel Ferenc pápa dokumentumának tükrében.

Az irodaigazgató emlékeztetett, hogy amikor az Egyház megfogalmazza tanítását, akkor mindig tudósok és szakemberek kutatásait veszi alapul. A Laudato si’ egy mondatát – „Így világosan megmutatkozik, hogy a környezet pusztulása, valamint az emberi és etikai hanyatlás szorosan összefügg.” (LS 5) – kiemelve pedig azt hangsúlyozta, csatlakozva Ferenc pápához, hogy ökológiai megtérésre van szükség. Előadásában az irodaigazgató több apró, de fontos lépést is ajánlott, melyet bárki megtehet a hétköznapok során közös otthonunk védelme érdekében.

A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt Nemes Gábor István Laudato si’-animátor online csatornán keresztül lehetett jelen az eseményen. (Az animátorok feladata helyi teremtésvédelmi akciók szervezése – a szerk.) A résztvevőket csoportfeladatra hívta, melynek keretében a környezettudatosság megvalósításán ötleteltek, saját környezetükből vett példákkal.

A kiértékelés után Nemes Gábor István idézett az enciklikából: „A teremtett valóság az Oltáriszentségben találja meg legnagyobb felmagasztalását. Az Eucharisztia összeköti az eget és a földet, átfogja és áthatja az egész teremtést. A világ, amely Isten kezéből került ki, boldog és teljes imádásban ér vissza hozzá. Az eucharisztikus térben a teremtés és az istenivé válás, a mennyei lakodalom, a Teremtővel való egyesülés felé irányul, ezért az Eucharisztia hit és motiváció forrása a környezetért való aggódás számára is, és arra késztet minket, hogy a teremtett világ őrei legyünk.”

Nyúl Viktor pasztorális helynök hangsúlyozta, hogy ez a képzés kezdet, szeretnék folytatni a témát a februári képzés alkalmával is. Elmondta, hogy a Pécsi Egyházmegye a Laudato si’-évhez különböző programokkal csatlakozik, és teremtésvédelmi hetet tartanak szeptember 27. és október 4. között.

Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája magyar nyelven ITT érhető el.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria