Lehet-e jászlat állítani a vasútállomáson? - Vita Franciaországban

Kitekintő – 2013. december 23., hétfő | 11:08

Egy polgári bejelentés hatására el kellett távolítani a betlehemi jászlat a francia Villefranche-de-Rouergue vasútállomásáról, annak ellenére, hogy tíz éve minden karácsonykor kihelyezik az épületben.

A helyi vasutasok azóta arra keresik a választ, hogy az állomásépületben kiállított betlehemi jászol valóban ellenkezik-e az állam által képviselt vallássemlegesség elvével. A kérdést egy utas vetette fel, aki egy, a vasúttársaságnak címzett e-mailben felelősségre vonta a társaságot a mindenki által jól látható helyre kitett jászol miatt.

A Centre Presse című, helyi napilap írása szerint Villefranche-de-Rouergue vasutasai e kérdés felvetését követően felszólítást kaptak a toulouse-i regionális igazgatóság részéről, hogy „a lehető leggyorsabban távolítsák el a jászlat”.

Azonban a vasúttársaság több dolgozója is rossz néven vette e hagyomány megkérdőjelezését. Tüntetőleg ponyvát terítettek a jászolra, és egy cédulát ragasztottak fölé a következő felirattal: „Egy utas panasza nyomán nem tehetjük ki a betlehemi jászlat. Azt a jászlat, amelyet a villefranche-i pályaudvar az utóbbi tíz évben mindig kiállított!”

A regionális igazgatóság cáfolja ugyan, hogy a jászol eltávolítását kérte volna a vasútállomástól, de a kifogást emelő utas panasza nyomán mégis vita kezdődött a helyi vasutasok és a feletteseik között arról, hogy mit is jelent a vallássemlegesség a vasúttársaságon belül – írja a La Croix.

A cédulát eltávolították, és a jászlat ismét láthatóvá tették. A vasúttársaság kommunikációs igazgatója, Philippe Blanquart úgy nyilatkozott, hogy bár „a jászol vallási jelkép, karácsony előtt fontos hagyomány is, és számos más köztéren is látható betlehem. De ahogy a többi társaságnál, úgy a vasútnál is felmerül a vallássemlegesség kérdése, ezért az eset kapcsán etikai bizottságunkhoz fordultunk.”

Az etikai bizottság azonban erre a konkrét esetre nem reagált, ugyanis – a karácsonytól és a villefranche-i betlehemtől függetlenül – december elején már állást foglalt a vállalaton belüli semlegesség elve mellett. „A bizottság állásfoglalásai segítik a menedzsereket a vallási meggyőződésekhez köthető helyzetekben, és a villefranche-i vasutasok és feletteseik is az elkövetkező napokban illetve hetekben ezen az alapon folytatnak majd párbeszédet a kérdésről ” – összegezte az eddig eredményeket Philippe Blanquart.

Magyar Kurír
(já)