Lelkesedéssel és a magyar Egyház iránti elkötelezettséggel…

Tudósítónk beszélgetései a magyar résztvevőkkel (2)

Kitekintő – 2006. június 4., vasárnap | 12:34

A Regnum Christi apostoli mozgalom tagjai közül Magyarországról – Budapestről, Szilvásváradról és Győrből – körülbelül ötvenen vettek részt a mozgalmak találkozóján, köztük Csernus Ágnes és Csernus László, akik öt gyermekükkel érkeztek Rómába.

Õk az elmúlt napokban a mozgalom családi találkozóján, illetve az apostoli tevékenységeikről szóló „tájékoztató, lelkesítő, elemző” kongresszuson vettek részt, imádsággal, lelki beszélgetésekkel készülve a pünkösdi találkozóra. Ezen a találkozón, amelynek helyszínét a Regina Apostolorum egyetem adta, a világ minden részéről a közösség több ezer tagja volt jelen.

Miért tartották fontosnak, hogy eljöjjenek? A kérdésre Csernus László így válaszolt: „Egyrészt a Szentatyához való hűségünket akartuk kifejezni azzal, hogy eljövünk és tanúságot teszünk erről jelenlétünkkel itt, a Szent Péter téren.”

„Fantasztikus élmény, személyesen is megtapasztaljuk, hogy az Egyház mennyire sokszínű, valóságosan megélhetjük azt, hogy az Egyház valóban él, az Egyház valóban fiatal. Ezt próbáljuk mi is erősíteni, s a közös együttlét során lelki töltekezésben részesülünk. Bár sok helyről, sok országból, sokféle mozgalom jött ide, mégis megtapasztaljuk, hogy egy család vagyunk.”

S hogyan viszik mindezt haza? „Lelkesedéssel, és a magyar Egyház iránti elkötelezettséggel." 

* * * 

A közösség Magyarországon plébániákon van jelen, plébániai közösségekben próbálják megvalósítani apostoli feladatukat, ki-ki a maga lehetőségei, tehetsége szerint, a hatéves gyermekektől a felnőtt emberekig mindenkihez próbálnak szólni. A 6–10 éves korosztálytól kezdve felkészítik a gyermekeket arra, hogy „az egyházban nemcsak részt vennünk kell, hanem feladatokat is kell vállalni”, a tinédzser-korosztályt is segítik, hogy „hitben megerősödve kerüljenek ki ebből a korszakból”. 16 éves kor fölött pedig beléphetnek a Regnum Christibe, ahol a fiatal missziósok tevékenységétől kezdve, később a családosoknak a família-programon át mind be tudnak kapcsolódni. Sokan rendszeresen imádkoznak, szentségimádást végeznek a hivatásokért. A közösség is jelen van abban a májusban, Budapesten megnyílt missziós központban, amelyet Erdő Péter bíboros szentelt fel. A bíboros ott is megerősítette, hogy a magyar egyháznak nagy szüksége van ezekre a szolgálatokra.

Szabó Zsuzsanna/Magyar Kurír