Lelkesítettek és bátorítottak – Megjelent az eucharisztikus kongresszus hírnökeinek interjúkötete

Kultúra – 2021. december 9., csütörtök | 13:43

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságával együttműködésben, a Magyar Kurír kiadásában megjelent az Ők tizenketten – Beszélgetések az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökeivel című kötet.

A világjárvány kitörése miatt egy évvel el kellett halasztani a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A kitelepülések, személyes találkozások, a világesemény előkészítésének utolsó munkálatai helyett a be- és elzárkózás kényszerű, veszteségekkel, tragédiákkal tűzdelt időszaka következett. Ám itt voltak ők tizenketten, akik a 21. század apostolaként dacoltak küldetésük látható és láthatatlan terheivel, és vállalták, hogy a karantén idején is buzdítanak. Gondolataikat írásban, versben, dalban megfogalmazva, videoüzenetben, a rádió hullámhosszain eljuttatták hozzánk, a hétköznapokon éppúgy, mint ünnepeinken vagy az adventi várakozás idején.

Ők tizenketten voltak azok, akik 2021 nyarának elején átvehették Erdő Péter bíboros, prímás kezéből a megbízóleveleket: Baricz Gergő zenész, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, Kubik Anna színész, Lackfi János költő-műfordító, Petrás Mária népdalénekes-képzőművész, Pindroch Csaba színész, Sena Dagadu zenész, Szalóki Ágnes népzenész, Szikora Róbert zenész, valamint Ürge-Vorsatz Diána fizikus.

Ők tizenketten ezután nyakukba vették az országot, sőt több ezer kilométert maguk mögött hagyva még annak határain túl is járva, a különféle találkozások alkalmával lelkesítettek, bátorítottak mindenkit, s amikor kellett, reményt adtak.

Ők és önkéntes munkájuk kellett ahhoz, hogy ma a teljesség érzésével nézzünk vissza a kongresszusra, annak gyümölcseire, Isten és ember kapcsolatának megújulására.

A hírnökökkel a kongresszus előtti napokban Kuzmányi István diákónus, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője beszélgetett, és kérdezte őket életükről, munkájukról, szolgálatukról, családjukról – arról, hogy mi jelent számukra örömet és nehézséget. Ezen interjúk szerkesztett anyagát veheti kézbe most a tisztelt Olvasó.

A Sándor Csilla és Zsuffa Tünde által szerkesztett kötet kiadója a Magyar Kurír. 

A kötet elérhető és megrendelhető az Új Ember online könyváruházban és könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig).

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria