Lelkinapot és búcsút tartottak Jászberényben

Hazai – 2019. október 13., vasárnap | 17:02

A Jézus Szíve Nővérek Társasága tartotta a 3. évfolyamosok lelki napját október 4-én a jászberényi Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskolában. A Rózsafüzér Királynője-búcsún, október 6-án Udvardy György érsek mutatott be szentmisét a jászberényi ferences templomban. Kelemen Csilla írt beszámolót az eseményekről.

A lelkigyakorlaton részt vevő közel száz gyermek az iskola tornatermében gyülekezett, ahol négy nővér várta már őket: Adrienn, a mexikói Guadalupe, a kaliforniai születésű Kriszta, valamint Ágnes nővér. Bemutatták a kisdiákoknak a rendjüket és annak történetét, beszéltek arról is, hogy sok nemzetből származnak, a közös nyelvük az angol.

Megtanították a gyerekeket egy mozgásos, imádságos énekre, mely nagy sikert aratott. Adrienn nővér gitárral kísérete a gyermekcsapatot, miközben ezt énekelték: „Jézus, nagyon vártunk, jöjj, maradj velünk, / noha itt nem látunk, nagyon szeretünk. / A szívünkbe fogadunk kenyér szívében, / köszönjük, hogy itt vagy e nagy Szentségben.”

A nővérek beszéltek az Eucharisztiáról is, a szentmiseáldozatról, melynek során a kenyér és a bor valóban Jézus testévé és vérévé változik. Egy igen egyszerű, ugyanakkor látványos „kísérlettel” mutatták be a Jézussal való összetartozásunkat: egy csészébe bort töltöttek, ami Jézus vérét jelképezte, egy másikba pedig vizet, ami minket, embereket jelképezett. Mindkettőből öntöttek egy harmadik pohárba, amelyben elvegyültek. A nővérek kérdésére, miszerint hogyan lehetne a kettőt szétválasztani, a gyerekek válaszoltak: az már nem lehetséges. Így közös megállapításra jutottak: ha Jézussal egyesülünk, akkor már nem választhat szét minket senki.

A nap zárásaként a Nagyboldogasszony-templomban a nővérekkel együtt szentségimádáson vettek részt a diákok.

* * *

Jászberényben évszázados múltra tekint vissza az október első hétvégéjén ünnepelt Rózsafüzér Királynője-búcsú. Idén Novák István plébános Udvardy György veszprémi érseket kérte fel a búcsú szentmiséjének bemutatására.

Homíliájában az érsek Rózsafüzér Királynőjéről, a Boldogságos Szűz Máriáról beszélt, aki mindvégig tudta, hogy gyermeke az Isten Fia. Udvardy György rámutatott: Mária folyamatosan elmélkedett a gyermekéről, így folyamatosan tárult fel előtte Isten titka. Ahogy a gyermek fejlődött, úgy fejlődött Mária is a hitében. Jézus halála, feltámadása és mennybemenetele után Mária körül akart mindenki összegyűlni, hogy tanítsa őket imádkozni. Amikor a rózsafüzért imádkozzuk, mi is együtt imádkozunk Máriával.

Ha nem imádkozunk együtt Máriával, akkor sokszor beengedünk a szívünkbe, az életünkbe olyan gondolatokat, cselekedeteket is, amelyek nem krisztusiak. Mindennap imádkozzuk el a rózsafüzért, legyen ez életünk, napjaink meghatározó része – biztatott a főpásztor, és arra kérte és buzdította a híveket, hogy ez az ünnep legyen egy közös elhatározás: Márián keresztül mindennap Jézus Krisztusra figyelünk, és így az Atyaistent egész életünk során dicsőíthetjük.

A szentmise végén körmenet tartottak, melynek során újra megáldották a Szathmáry Zoltán anyagi támogatásából felújított lourdes-i barlangot.

Mind a lelkigyakorlatról, mind a búcsúról az egyházmegye honlapján olvashatnak bővebben.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria