Lemondása okáról beszélt XVI. Benedek pápa

Kitekintő – 2014. február 26., szerda | 18:40

Előrehaladott kora, és nem más „titok” vezetett XVI. Benedek tavaly február 28-i lemondásához - derül ki abból a levélből, amelyet maga a nyugalmazott pápa írt és amely a La Stampa olasz napilapban szerdán jelent meg.

„Elmagyarázom, miért nem vagyok többé pápa” címmel jelentek meg XVI. Benedek sorai. A cikkben a tavaly május óta a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban visszavonultan élő nyugalmazott (emeritus) pápa megerősítette azt, amit távozása 2013. február 11-i bejelentésekor mondott, vagyis hogy előrehaladott kora és meggyengült ereje miatt nem volt többé képes ellátni az egyházfői feladatokat.

XVI. Benedek a La Stampában cáfolta az olasz és a nemzetközi sajtóban a lemondását övező és ennek háttereit találgató feltételezéseket. Kiemelte, hogy nem kell túlzott jelentést keresni döntésében, mivel nem húzódik semmilyen „titok” távozása mögött. A nyugalmazott pápa minden más belemagyarázást „spekulációnak” nevezett.

Írásában az egyházat 2005. április 19-től 2013 február végéig vezető pápa hangoztatta, hogy távozása minden egyházi jogszabály szempontjából érvényes, mivel szabad akaratából mondott le. XVI. Benedek azt is közölte, azért viseli továbbra is a pápák fehér ruháját, mivel ez „így volt praktikus”, és amikor tisztségéből távozott, „nem is állt rendelkezésre más viselet”.

maszol.ro/MTI/Magyar Kurír