Lengyel–magyar emléktáblát avattak Győr-Újváros Urunk színeváltozása templomában

Hazai – 2017. szeptember 15., péntek | 9:02

Szeptember 10-én az Urunk színeváltozása templomban emléktáblát avattak annak emlékére, hogy a II. világháború idején, 1940 januárjában lengyel katonák és a győri Palestrina kórus karácsonyi zenei áhítatot tartott e templomban, Marian Zawadzki és Halmos László győri zeneszerző vezetésével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az emléktáblát Győr Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és az Urunk színeváltozása templom egyházközsége állíttatta, Zsebedics József címzetes kanonok, nyugalmazott plébános kezdeményezésére. A tábla Lebó Ferenc érem- és szobrászművész alkotása.

A jeles esemény alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be Németh Gábor plébános. A zenei szolgálatot a győri Akord lengyel kamarakórus végezte.

A szentmise záróáldása után Kollár János, a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Németh Gábor plébános leleplezték a templom előcsarnokában elhelyezett emléktáblát, Zsebedics József kanonok pedig megáldotta.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében Szeles Szabolcs szigeti, Kalmár Ákos gyárvárosi önkormányzati képviselők és a győri Jan Sobieski Lengyel Kulturális Egyesület tagjai helyeztek el koszorút a tábla előtt.

Az átadásra meglepetésként – a leszármazottak jóvoltából – az egykori lengyel tiszti énekkar által adományozott 1940-es emlékkönyv is előkerült, melyben köszönetüket fejezték ki Csirszka Konrádnak a koncerthez nyújtott segítségéért.

Az ünnepi eseményen lengyel katonadalok, majd a lengyel himnusz is elhangoztak.

* * *

Amikor 1939-ben a németek megtámadták Lengyelországot, Teleki Pál miniszterelnök utasítására Magyarország befogadta a menekült lengyeleket. Győrbe is sokan érkeztek, akiket a győri polgárok is jó barátként fogadtak: a Teleki utcában lévő laktanya 18 helyiségében 177 tisztet és 30 katonát, az új gyalogsági laktanyában 392 tisztet és családtagjaikat, továbbá 80 sorállományú katonát helyeztek el. Újvárosban kórházat hoztak létre a sebesült és beteg katonák számára; az itt elhunytakat az újvárosi temetőben helyezték örök nyugalomra.

A kórházban gyógyuló menekültek a közeli újvárosi templom hívei lettek. A lengyel menekültek aktív jelenlétükkel gazdagították és segítették az itt lakók életét is. Így történt, hogy 1940. január 21-én a lengyel tisztek énekkara karácsonyi zenei áhítatot tartott e városrész templomában: a győri Palestrina kórus közreműködésével gazdag koncerttel lepték meg a híveket. A lengyel énekkart Marian Zawadzki főhadnagy, tábori lelkész; a Palestrina kórust Halmos László győri zeneszerző, karnagy vezényelte.

Az átadott emléktábla nemcsak azt örökíti meg, hogy lengyel és magyar testvéreink itt énekeltek és imádkoztak e templomban Isten dicsőségére, hanem megörökíti azt az évszázadokon átívelő barátságot és testvériséget is, ami a lengyelek és magyarok között él a mai napig. Emlékeztet, hogy bár két nemzet tagjai vagyunk, mégis, amikor imádkozunk, szívünk Krisztusban eggyé válik.

Szöveg: Horváth Csaba/Győr-Újvárosi Urunk színeváltozása plébánia

Forrás: Győr-Újvárosi Urunk színeváltozása plébánia

Fotó: Kránitzné Bálint Krisztina; Szabó Béla/Győriszalon.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria