Lezárult a Halmos László-emlékév Győr-Újvárosban

Kultúra – 2017. október 30., hétfő | 9:00

Idén volt húsz éve, hogy 1997. január 26-án elhunyt Halmos László, a magyar egyházzene kiemelkedő alakja. Az évforduló alkalmából Halmos László-emlékévet hirdetett a győr-újvárosi templom énekkara és plébániai közössége, mely szeptember 17-én ért véget – tájékoztatott Horváth Csaba kórusvezető.

A kórus igyekezett ritkán hallott, részben idén felkutatott Halmos-műveket megszólaltatni a templomhoz köthető nagyobb ünnepeken, így a zeneszerző halála után két évtizeddel egy-egy darab ősbemutatójára is sor kerülhetett.

Március 3-án Halmos László Napmise című műve hangzott el, valamint a zeneszerző több motettája. A Szent László ünnepét követő vasárnapon a sokak által ismert Magyar misét énekelte a kórus, és ekkor mutatták be a híveknek azt a Szent László-plakettekkel díszített gyertyát is, amelyet Ferenc pápa áldott meg Rómában a május 31-i általános kihallgatás során.

Az újvárosi templom augusztus 6-i búcsúját Halmos László eddig ismeretlen Szent Norbert-miséjének bemutatójával ünnepelték.

Szeptember 10-én emléktáblát avattak a győr-újvárosi egyházközség és az Országos Lengyel Önkormányzat jóvoltából, mely annak állít emléket, hogy 1941-ben az újvárosi templomban a lengyel menekült katonák kórusa és a Palestrina kórus karácsonyi zenei áhítatot tartott Halmos László vezetésével.

A Halmos László-évet lezáró megemlékezésre szeptember 17-én került sor. A vasárnapi szentmisében felcsendült a zeneszerző Szent László-miséje, mely először volt hallható a kisalföldi térségben; valamint ekkor került sor az Ave Maria Hungarica című kórusmű országos ősbemutatójára is. E műre nemrégiben találtak rá a Halmos-hagyatékban.

Forrás és fotó: győr-újvárosi katolikus plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria