Lezárult a Szatmári Egyházmegyei Caritas „Együtt az időseinkért!” projektje, de a munka folytatódik

Külhoni – 2022. július 3., vasárnap | 13:00

Véget ért a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet „Együtt az időseinkért!” elnevezésű hároméves projektjének gyakorlatba ültetése. Ugyanakkor a következő hét hónapban az ennek keretében működtetett szociális szolgáltatások további 45 idős számára lesznek elérhetők. A projekt zárókonferenciáját a Karitász nagybányai idősklubjában tartották június 23-án.

„196 nagybányai idős életminőségén sikerült javítanunk e projekt időtartama alatt. Ez már egy szép eredmény, de nem állunk meg itt – a következő periódusban újabb szépkorúaknak szeretnénk segítséget, támaszt nyújtani” – jelentette ki Román János, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója az „Együtt az időseinkért!” POCU-projekt (Programul Operaţional Capital Uman, azaz Humánerőforrás Operatív Program) zárókonferenciáján. Az eseményen a projektcsapat tagjai mellett szép számban vettek részt a projekt keretében működtetett szociális intézmények ellátottai is.

A 2019 júniusa és 2022 júniusa között gyakorlatba ültetett projekt főbb megvalósításairól Pap Monica-Anico projektmenedzser számolt be a jelenlévőknek, felvázolva azt is, hogyan folytatódik a megkezdett munka a következő időszakban.

Az európai uniós alapokból társfinanszírozott „Együtt az időseinkért!” elnevezésű projekt révén a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet azt vállalta, hogy legalább 170 nagybányai idős életminőségén javít négy, az igényeikhez igazodó szociális szolgáltatás biztosítása által – mondta Pap Monica-Anico. – A projekt jóvoltából sor került két, a szervezet égisze alatt működő szociális szolgáltatás – az idősklub és a szociális konyha működésének – bővítésére; két új intézmény jött létre: egy idősnapközi és egy mobil étkezde. A szolgáltatások biztosításának 25 hónapos időtartama alatt összesen 196 nagybányai idős részesült ellátásban, ebből 130 sikeresen kilépett vulnerábilis (sebezhető, kiszolgáltatott – a szerk.) helyzetéből.

A Karitász nagybányai idősklubjában 71 szépkorú vett részt az aktív idősödést népszerűsítő programokon, míg az idősnapközibe 25 személy járt rendszeresen. A szociális konyha 49 nehézségekkel küzdő nagybányai idős számára készített kétnaponta meleg ebédet, a mobil étkezde pedig 51 – mozgásában korlátozott, otthonából egyáltalán nem vagy csak nehezen kimozduló – szépkorú számára biztosított házhoz szállítással ízletes, tápláló ételt.

A projekt keretében nyújtott szolgáltatások a program véget érte után is elérhetők lesznek – hangsúlyozta a projektmenedzser. – A következő hét hónapban, 2022. június 28. és 2023. január 28. között a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet saját anyagi forrásokból fogja működtetni a négy szolgáltatást, a közösség bevonásával.

A nagybányai idősklub 20 új ellátott számára nyújt majd szocializációs programokat, szervez eseményeket és biztosít tanácsadást. Az idősnapközi további 5 személy számára gondoskodik a nappali felügyeletről, nyújt tisztálkodási lehetőséget, szocializációs programokat, kíséri figyelemmel egészségi állapotukat. A szociális konyha újabb 10 idős számára főz majd meleg ebédet és biztosít tanácsadást, míg a mobil étkezde szintén 10 új ellátott számára szállít házhoz főtt ételt és nyújt tanácsadást. A következő hét hónapban a négy szociális szolgáltatás tehát további 45, 65 év feletti nagybányai lakos életminőségén igyekszik javítani – tájékoztatott Pap Monica-Anico.

Az esemény végén a jelen lévő idős ellátottak megosztották gondolataikat, érzéseiket azzal kapcsolatban, milyen változást hoztak életükbe a projekt keretében biztosított szociális szolgáltatások; az új elfoglaltságok, amelyek segítettek célt találni a mindennapokban; valamint a szeretettel készített és jó szavak társaságában átadott meleg ebédek. „Mindez azt bizonyítja: jó úton járunk, és együtt megyünk tovább” – fogalmazta meg a konferencia végén Román János karitász-vezérigazgató.

Forrás: Romkat.ro

Szöveg: Palincas Erika

Fotók: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria