Lombardi a vatikáni kiszivárogtatásokról: félrebeszélés a pápa elleni összeesküvés

Kitekintő – 2012. február 14., kedd | 14:56

Most erős idegzetre van szükség, semmi sem okozhat meglepetést - kezdte a Vatikáni Rádióban hétfő este sugárzott közleményét Federico Lombardi, a Vatikáni Rádió igazgatója.

Az amerikai kormánynak a Wikileaks, a Vatikánnak most a leaks jutott, a dokumentumok kiszivárogtatásának célja a zavar- és döbbenetkeltés, amely megkönnyíti, hogy a Vatikán rossz fényben tűnjön fel. Mindenki őrizze meg nyugalmát, hidegvérét, és használja az eszét - hangoztatta Lombardi a pápai állam falai mögül az olasz sajtóhoz eljuttatott bizalmas dokumentumokra utalva.     

Az Il Fatto quotidiano napilap pénteken publikálta a szentszéki államtitkárság jelentését Paolo Romeo palermói érsek kijelentéseiről. Romeo egy XVI. Benedek elleni összeesküvésről beszélt, amelynek következtében a pápának 12 hónapja maradna hátra. A Szentszék „félrebeszélésnek” nevezte az információkat, és belső vizsgálatot indított a kiszivárogtató megtalálása érdekében.     

Korábban a LA7 tévé, a Corriere della Sera és a Libero közölte Carlo Maria Vigano érseknek, Vatikánváros volt kormányzó-helyettesének bizalmas leveleit a Vatikánon belüli túlköltekezésekől. Viganót 2011 októberében nevezték ki az Egyesült Államok nunciusának, amit ő büntetésnek nevezett. Az olasz lapok szerint a kormányzó-helyettesi posztot 2009-től betöltő Vigano jól végezte dolgát, rendbe tette a költségvetéseket, viszont az Il Tempo olasz napilap szakértője szerint túlságosan autoriter módon viselkedett. Viganónak egyébként a Vatikánban dolgozik az unokaöccse, Carlo Maria Polvani is. 

A Vatikán azt a sajtóértesülést is cáfolta, miszerint az olasz hatósági ellenőrzések elkerülése érdekében a Szentszék 180 millió eurót utalt volna át Rómának.    

Lombardi közleménye elismerte, hogy a dokumentumok „belülről jutottak ki”. Hozzátette: „az egyre erősebb támadás annak a jele, hogy valami fontos dolog a játszma tétje”. A szóvivő az egyház által a nemi visszaélések ellen hozott intézkedéseket, a vatikáni intézmények működésében és a vatikáni pénzügyekben teremtett átláthatóságot említette. A szóvivő ismételten őrültségnek nevezte a XVI. Benedek elleni összeesküvés és merénylet hírét.

Az olasz közszolgálati rádiónak hétfőn Luigi Bettazzi, a piemonti Ivrea tiszteletbeli püspöke kijelentette, hogy a pápa elleni merénylet híre „fogás” lehet a pápa lemondásának előkészítésére. Bettazzi nem zárta ki, hogy az idén 85 éves XVI. Benedek éppen idős kora miatt a lemondását mérlegeli.

MTI/Magyar Kurír