Luccában a népi vallásosság hagyományai adnak erőt az újrakezdéshez

Kitekintő – 2020. július 9., csütörtök | 11:18

A toszkán ékszerdobozként ismert kisváros, Lucca lakosai a népi vallásosság hagyományaiból merítenek erőt a járvány utáni újrakezdéshez. Fontosak a liturgikus szertartások, melyek a helyi lelkiség magvát alkotják – mondta a Vatikáni Rádiónak Paolo Giulietti luccai érsek.

A pandémia megerősítette Lucca város közösségének ragaszkodását a vallási hagyományokhoz. Paolo Giulietti érsek többek közt a védőszentek és az egyházatyák tiszteletéről beszélt a Vatikáni Rádiónak adott interjúban. Mint mondta, az emberek biztonságot és reményt merítenek a megélt hitből és a vallási hagyományokból.

Szinte valamennyi luccai plébánián nagy tisztelet övezi Szent Rókust és Szent Sebestyént, akik a pestisben szenvedők védőszentjei.

A helybeliek szeptember 14–15-én tartják a Szent Arc ünnepét. A székesegyházban őrizik azt a fából készült feszületet, amely az Olasz Nemzeti Kutatóközpont által legújabban végzett karbonvizsgálatok szerint a 8. század utolsó harmada és a 9. század eleje közé datálható.

Ez alátámasztja a legendát, mely szerint 782-ben hozták Luccába a feszületet. A tudományos eredmény megerősítette a feszület tiszteletét, ami már az egész világon elterjedt a Luccából elvándorolt lakosok, illetve a városban húzódó Via Francigena úton áthaladó zarándokoknak köszönhetően.

A Szent Archoz kapcsolódó szertartássorozatnak ősi gyökerei vannak. Egy éjszakai körmenettel kezdődik, amit vesperás és főpapi szentmise követ. Ennek a nagy ünnepnek vallási, polgári és helyi identitáserősítő értéke van. Nem véletlenül szerepel Lucca érméin és zászlaján.

A város védőszentje Szent Paulinus, akit július 12-én ünnepelnek. Ő volt a város első evangelizálója – emelte ki az interjúban Giulietti érsek, majd emlékeztetett rá, hogy a hagyomány ezt a szentet egyenesen Szent Péterhez kapcsolja, ami a kereszténység itteni korai megjelenésére utal.

El kell ismerni, hogy a keresztény hit több szálon kötődik a luccaiak önazonosságához, további két szent (Szent Zita és Szent Márton) tisztelete által is – hangsúlyozza a város főpásztora. – Ezeknek a karitatív területen érdemeket szerzett szentek a tisztelete mutatja a helyiek érzékét a szolidaritás iránt, és hogy fontos számukra a leginkább rászorulókról való gondoskodás.

Sokan nevezik Luccát az önkéntesség olasz fővárosának – tette hozzá Paolo Giulietti érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Lucca Szent Márton-székesegyháza (@CEI)