Lusta testben ép lélek? – Tornatermet kapott a pásztói katolikus iskola

Hazai – 2019. november 20., szerda | 20:29

Sok év várakozás után új tornatermet kapott a hét éve alapított Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola a Nógrád megyei Pásztón. A Váci Egyházmegye beruházásából megvalósult épületet Marton Zsolt megyéspüspök áldotta meg november 20-án.

Tornáztak az udvaron, a romkertben, esőben egy közeli edzőteremben. Nem csoda, hogy a szülők azzal a kéréssel ostromolták az iskolavezetést, keressenek megoldást. Ezt a jó kapcsolat révén meg is tehették, mert megvolt az a bizalom, hogy kérésük meghallgatásra talál. Így is történt. A fenntartó először európai uniós EFOP-pályázaton elindulva vágott bele az építkezésbe, de ez a pályázat nem valósult meg, így az egyházmegye saját forrásból, az önkormányzat által biztosított telken építtette meg a sokaknak hiányzó tornatermet. „A kisváros csodálatos előnye, hogy egy szív, egy lélek az iskola, a város, az Egyház. Ezúttal is együtt mozgott a három” – méltatta Csáki Tibor, a Váci Egyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának (EKIF) főigazgatója a pásztói együttműködést.

Az új létesítmény elkészültét a helyi Teleki László Művelődési Házban ünnepelték meg. A 9000 lelkes Pásztó egyik központja ez a terület, ahol az iskola, a templom, a plébánia, a múzeum, könyvtár és művelődési ház található. Ezen a délelőttön arról bizonyosodtunk meg, hogy az egymás mellettiség, a hit, a kultúra, a hagyomány együttes erővel való ápolása és védelme hozzájárul a helyi identitás megerősítéséhez, gazdagításához.

A közösség nagyon készült az örömteli eseményre. A művelődési ház feldíszített nagytermében fogadták a résztvevőket, az iskola tanulói pedig színes műsorral mutatták meg tudásukat. A vendégeket Barna Tiborné igazgató köszöntötte, aki áttekintette az intézmény rövid történetét. Ez 2012-ben az óvoda megalapításával kezdődött, melyet a plébánia és a hívek összefogásával az iskola létrehozása követett. Négy évfolyammal és alig 70 gyerekkel indult el az iskola, mára közel 200 tanulójuk van nyolc osztályban. Egy pályázat révén energetikai korszerűsítést tudtak megvalósítani, és a 110 éves épület is meg tudott újulni az évek során.

Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár a római költő, Iuvenalis szállóigévé vált mondását idézte: ép testben ép lélek. Kiemelte, a testmozgás, a testi erő fejlesztése, mely hozzájárul a test jóllétéhez, hosszú távú hatást tud gyakorolni a lélekre. De nagy szükség van a lelkierő fejlesztésére is, amiben meghatározó szerepe van az egyházi iskolának. Hogy alátámassza a lelkierő jelentőségét, két közelmúltbéli találkozását említette. „A férj és családapa, de végtagok nélkül élő Nick Vujicic magyarországi előadókörútján arról tett tanúságot, hogy Jézus szeretetével teljessé és örömtelivé vált az élete, a labdarúgó pályáját lezáró Gera Zoltán pedig a Puskás Aréna átadásakor elsőként Krisztusnak mondott köszönetet az általa elért eredményekért.”

„Mustármagot öntöztünk, és ma örülhetünk a növekedésnek” – mutatott rá Csáki Tibor EKIF-főigazgató annak értékére, hogy a pásztói iskola a plébánia és a családok kezdeményezésére, az alapoktól való építkezés révén jött létre. „Nehéz a helyzet Nógrád megyében. Sok iskolánkban hiányzik a tornaterem, nagy a jelentősége annak, hogy itt egy új, korszerű létesítményt kapott az iskola.” Az EKIF főigazgatója szerint ez is egy lépés abba az irányba, hogy élhető környezetet teremtsünk az itt élőknek.

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke csatlakozva Csáki Tiborhoz kifejtette, mennyire fontos, hogy az itt születettek itt találják meg boldogulásukat is, de ehhez olyan élettér szükséges, ahol jól érzik magukat. „Ennek kialakítása a feladatunk” – hangsúlyozta, hozzátéve, a megyei önkormányzat a jövőben is partner kíván lenni minden fejlesztésben. Farkas Attila polgármester és Zahar Béla esperes-plébános szintén a testnevelés értékét, a fejlődés nyújtotta örömet emelték ki beszédükben.

Az ünnepi köszöntők után az iskola jelenlegi és már végzett diákjai adtak műsort, majd képösszeállítást vetítettek le a 2018 februárjában kezdődött építkezés folyamatáról. A műsort a létesítmény átadása követte.

Marton Zsolt megyéspüspök a tornacsarnok megáldásakor Szent Pált idézve – Az ember teste a Szentlélek temploma – testünk iránti felelősségünkre hívta fel a figyelmünket, felmutatva saját példáját. „Én ezt komolyan veszem. Szeretek mozogni. A napomat reggel hatkor úszással kezdtem. Tavaly lefutottam a Vivicittát, és tapasztalatból mondom, hogy az ember lelke egészen más, ha a testét is karban tartja. Két végletet kell kerülnünk. A testünket nem szabad sem sanyargatni, sem nagyon kényeztetni. Kicsit lehet.” A főpásztor a mai napon már többször hangoztatott „ép testben ép lélek” mottó kapcsán lelkivezetőjét idézte: „Az ép ellentéte itt nem a beteg, hiszen beteg testben is lehet ép a lélek, megfordítva inkább így szólhat: lusta testben lehet ép a lélek?” Marton Zsolt arra figyelmeztetett, tartsuk karban testünket, hogy lelkünk fejlődni, szárnyalni tudjon.

A tornacsarnokhoz vezető úton kapu áll, mely az iskola nevét, a kereszttel pedig szellemiségét hirdeti a járókelőknek. A létesítmény alig nyolc hónap alatt épült fel. Az 530 négyzetméter nagyságú küzdőtér sportpadlója időtálló burkolatú. Az egyik oldalon bordásfalak határolják. Az áramellátás egy részét napelemek biztosítják.

Barna Tiborné igazgató elmondta, egyelőre a használatbavételi engedélyt várja az iskola, hogy birtokba vehessék a tornatermet. A testnevelésórák mellett itt tartják a néptánccsoport próbáit, délutánonként pedig a szabadidős sportegyesületek edzéseit, de már a szülők is bejelentkeztek aerobikra, jógára. Az intézmény vezetője kiemelte, mennyire példaértékű együttműködésük a szülőkkel és a plébániával. Mind a plébános, mind a káplán hitoktatók az iskolában, sokat vannak a diákok között, még helyettesíteni is készek, ha nagyon megszorul a tantestület.

A pásztói iskola egy azon intézmények közül a Váci Egyházmegyében, melyek alulról, szülői, plébániai kezdeményezésre jöttek létre, a nulláról építkezve – ismertette Csáki Tibor. „Az EKIF fenntartásában működő 33 intézmény egyharmada ilyen, és ez lehetőséget ad nekünk, hogy a hitünkből induljon ki a pedagógiánk. Előbb van a lélek, utána testesül meg. A keresztény pedagógiát képviseljük, ezért olyan pedagógusokat szeretnénk felvenni, akik ezt értik, elfogadják és gyakorolják. De csak ott indítunk új iskolát, ahol a tankerülettel egyeztetve arra a gyereklétszám lehetőséget ad” – mutatott rá stratégiájukra Csáki Tibor. Elsőként az igazgatót választják ki. „Karizmatikus embert keresünk, aki maga köré tudja gyűjteni a tantestületet.” Az EKIF pedagógiai továbbképzései szemléletformálóak: az organikus pedagógia, a családi éltre nevelés, valamint a QLL nyelvoktatási módszer csak néhány ezen kezdeményezések közül.

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria