Machetével támadtak a papra és a hívekre mise közben egy indonéz templomban

Kitekintő – 2018. február 16., péntek | 10:40

Jáva szigetén, a yogyakartai Szent Lidwina-templomban február 11-én, a vasárnap reggeli szentmise közben egy férfi machetével megsebesített tíz hívőt és Karl-Edmund Prier német származású jezsuita papot.

Az elkövető, aki valószínűleg nem volt beszámítható állapotban, megrongált egy Szűz Mária- és egy Jézus-szobrot, és rátámadt az emberekre is. Miután nem adta meg magát a rendőrségnek, rálőttek, és súlyosan megsebesítették, majd kórházba szállították. Az ügyben megkezdődött a rendőrségi nyomozás.

A támadás nagy félelmet és megdöbbenést váltott ki az indonéz katolikus közösségben. Endra Wijayanto, a helyi érsekség Iustitia et Pax bizottságának vezetője közleményt adott ki, amelyben a helyi egyház nevében azt kéri a rendfenntartó erőktől, hogy igyekezzenek megelőzni az erőszakcselekményeket, és védelmezzék kivétel nélkül minden indonéz állampolgár alapvető jogait.

A közlemény arra szólít, hogy mindenki aktívan támogassa az 1945-ös alkotmány értékeit, amely vallás- és istentiszteleti szabadságot biztosít az állampolgároknak és védi az emberi jogokat.

A keresztények pedig továbbra is segítsék elő a békét és az igazságosságot, fenntartva a társadalmi rendet a káosz elkerülése érdekében. Fontos, hogy a nemzet békében és harmóniában éljen ezután is – olvasható a Fides missziós hírügynökséghez eljuttatott egyházi közleményben.

* * *

Ugyanabban az indonéz régióban a bantuli Szent Pál katolikus plébánia néhány nappal korábban humanitárius missziót szervezett. Ennek keretében szociális és lelki támogatást, illetve ingyenes orvosi ellátást biztosítottak volna a betegeknek. Egy fundamentalista iszlám csoport azonban megakadályozta a tervet, azzal vádolva a keresztényeket, hogy prozelitizmust, áttérítést végeznek.

Megfigyelők szerint az országban a keresztények és más vallási kisebbségek megtámadásának politikai céljai lehetnek, meg akarják osztani a társadalmat etnikai és vallási alapon. Egyes politikai csoportok felhasználhatják a vallást céljaikhoz, hogy instabilitást keltve politikai hasznot húzzanak a megosztottságból a közelgő szeptemberi önkormányzati választásokon, majd a 2019-es elnökválasztáson.

Zeid Ra’ad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa rámutatott, hogy Indonéziában egyre nagyobb teret nyer a szélsőségesség, ezt diszkriminációra, gyűlöletre és erőszakra buzdítás kíséri, amit a populizmus és a politikai opportunizmus táplál. A főbiztos figyelmeztetett, hogy a politikai szélsőségesség és az intolerancia fenyegeti Indonéziát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria