Madrid Robin Hoodja – egy pap, aki stílusosan segíti a hajléktalanokat

Kitekintő – 2017. január 27., péntek | 18:01

A spanyol főváros hajléktalanjainak nem kell aggódniuk amiatt, hol kaphatnak rendes vacsorát. Ebben szó szerint egy „angyal” segíti őket: a nyolcvanéves Ángel García Rodríguez atya, aki Robin Hood névvel különleges éttermet üzemeltet Madridban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az idős pap célja nem csupán az volt, hogy ételhez juttassa a rászorulókat, hanem az is, hogy ők is ugyanolyan méltósággal étkezhessenek, mint Madrid bármelyik lakója. Ezért nyitotta meg a Robin Hood éttermet a belvárosban tavaly év végén. A névadó szelleméhez hűen a gazdagabbak pénzéből jut a szegényeknek, ami Ángel atya étterme esetében azt jelenti, hogy napközben teljesen szokványos vendéglátóhelyként üzemel, ám este a hajléktalanok előtt nyílik meg, akik ingyen kapnak vacsorát.

„Azt szeretném, ha ugyanolyan méltósággal étkezhetnének, mint más vendégek – nyilatkozta Ángel atya az amerikai National Public Radiónak. – Emellett ugyanazt a minőséget kapják, kristály-, és nem műanyag poharakban, baráti, beszélgetésre alkalmas légkörben.”


Ángel García Rodríguez atya

A Robin Hood étterem tavaly december eleje óta Spanyolország legfelkapottabb ebédelőhelyévé vált. Luxushotelektől szipkázott el személyzetet, sztárszakácsok állnak sorba, hogy hetente egyszer ott főzhessenek. Fizetővendégek számára már nincs is  szabad hely ebédidőben egészen március végéig.

Az étterem további különlegessége házirendje, amely olyan szabályokat tartalmaz, mint például hogy a vendégek nyugodtan énekelhetnek kedvük szerint, ameddig az nem zavarja a többieket. A betérők szabadon használhatnak wifit és kölcsönözhetnek mobiltelefont, ha el kell intézniük egy hívást. Ha inkább a saját ételüket akarják bevinni, és csak italt akarnak rendelni, az is lehetséges. Sőt, a konyhát születésnapi bulikra és más ünnepekre is örömmel kölcsönadja az étterem.

A Béke Hírnökei helyi jótékonysági szervezet alapítójaként Ángel atya egy közeli elhagyott templomot közösségi központtá alakított át – számol be az amerikai rádió hírportálja. Ez az egyetlen templom Madridban, amely napi 24 órában nyitva áll – ingyen kávét, televíziót és alvóhelyet biztosítva. Ángel atya vagy valamelyik paptársa szentmisét mutat be mindennap. E központ tevékenysége bővült ki a közelmúltban a Robin Hood étteremmel, amely esténként több mint száz nélkülözőnek ad enni, két turnusban.

Forrás és fotó: Aleteia, NPR

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria