Magyar állami támogatást kap két székelyföldi katolikus iskola

Külhoni – 2022. január 28., péntek | 12:45

Kerekes László, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával együtt tartott sajtótájékoztatót Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen január 27-én.

Jó hírrel érkeztek mindkét településre: magyar állami támogatással kezdődhet meg, illetve folytatódhat a Katolikus Egyház tulajdonában levő iskolaépületeik felújítása.

Székelyudvarhelyen folytatódik a Tamási Áron Gimnázium megújulása, melyet 720 millió forinttal támogat a magyar kormány. Ennek segítségével a főépület után felújítják az elemi osztályokat befogadó melléképületet is, és elkezdődik a kollégium tatarozása. Gyergyószentmiklóson a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum újul meg a magyar kormány 245 millió forintos támogatásával.

Néhány évvel ezelőtt láttuk, hogy a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum épületén mennyi minden helyreállításra szorul, ezért többütemű támogatást határoztunk el. Első ütemben 68 millió forintos támogatást nyújtottunk, amelynek köszönhetően már megvalósulhattak fontos munkálatok, többek között a pince rendezése és a tetőtér szigetelése – mondta el Soltész Miklós, majd átadta Kerekes László segédpüspöknek az egyházi tulajdonban lévő gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum felújításának támogatásáról szóló okiratot.

Ezúttal 245 millió forintos támogatást hagytak jóvá, amiből az épület homlokzatának felújítása, a nyílászárók és a teljes tetőszerkezet cseréje történhet meg.

Keresztes Zoltán plébános elmondta, hogy további támogatásokra is szükség lesz ahhoz, hogy teljesen megújulhasson az iskola. „A továbbiakban a teljes belső és külső felújítás, az eletromos hálózat és a berendezés cseréje is tervben van, ilyen nagymértékű munkálatok nem voltak azóta, hogy az épület 1938-ban elnyerte jelenlegi formáját” – tette hozzá a Szent István-templom plébánosa.

Kerekes László segédpüspök kiemelte, hogy a gyulafehérvári főegyházmegye életében is fontos ez a lépés, és példásnak nevezte az anyaországi egyházi iskolák felújítását és ezáltal a keresztény és magyar értékek megerősödését. „A főegyházmegye prioritásai közé tartozik az értékekre való nevelés, ezért egyházi iskolákban gondolkodunk, mert fontosnak tartjuk a gyermekeket keresztény szellemben oktatni” – hangsúlyozta a segédpüspök.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Forrás: Romkat.ro

Szöveg: Barabás Orsolya

Fotó: Hurgoi János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria