Magyar betlehemek Rómában

Kultúra – 2013. november 30., szombat | 13:42

Tizenhat magyar kézműves betlehem látható a Rómában csütörtökön nyíló nemzetközi betlehemes kiállításon.

A karácsonyi ünnepek közeledtével az olasz fővárosban harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg a 100 Presepi (100 betlehem) elnevezésű kiállítást. A tárlaton valójában összesen 183, kézműves alkotásként megvalósított betlehemet mutatnak be. A tizenegy olasz tartományból és harminc – nem csak keresztény vallású – országból érkezett alkotások az adott földrajzi térségek és nemzetek vallási és művészi tradícióinak jelképei. A legjobb munkákat díjban részesítik.

A Magyar Kézművességért Alapítvány előzetes válogatás után 29 pályázatot és fotót küldött az olaszországi szervezőknek, akik ebből választották ki azt a tizenhat magyar betlehemet, amelyet a nemzetközi tárlaton tekinthet meg a közönség – mondta el Gergely Imre, az alapítvány titkára. A magyar alkotások a népművészet, a képző- és iparművészet különböző ágait képviselik, van köztük csuhéból, kerámiából és mézeskalácsból készített munka is.

A január 6-ig, vízkereszt napjáig látható kiállítást – amelyről bővebben a www.presepi.it oldalon lehet olvasni – az idén is a Róma központjában lévő Santa Maria del Popolo-bazilika és a mellette levő Bramante Terem látja vendégül.

A kiállítás jelentőségét és népszerűségét mutatja, hogy Giorgio Napolitano olasz államfő védnökségével rendezik meg. Claudio Maria Celli érsek, a Tömegkommunikációs Pápai Tanács elnöke nyitja meg Ignazio Marino római főpolgármester és a szentszéknél akkreditált nagykövetek jelenlétében. A megnyitón Győriványi Gábor magyar szentszéki nagykövet is részt vesz.

MTI/Magyar Kurír